x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infuzii anticelulitice

Infuzii anticelulitice

de Andrada Floria    |    28 Iun 2005   •   00:00

Stadiile incipiente ale celulitei, cand pielea ca o coaja de portocala este vizibila doar la ciupire, se pot trata prin combaterea sedentarismului, prin exercitii fizice - fitness, aerobic, stretching - si printr-o dieta bogata in fibre alimentare, vitamine si minerale.

Stadiile incipiente ale celulitei, cand pielea ca o coaja de portocala este vizibila doar la ciupire, se pot trata prin combaterea sedentarismului, prin exercitii fizice - fitness, aerobic, stretching - si printr-o dieta bogata in fibre alimentare, vitamine si minerale.

Cea mai eficienta metoda de combatere a aspectului neplacut al coapselor, bratelor si feselor este masajul, care poate fi asociat cu remedii pe baza de plante. Este bine de stiut insa ca tratamentul fitoterapic trebuie individualizat de un specialist care sa prescrie ce plante si in ce cantitati ne sunt benefice.

Ceaiuri de 3 ori pe zi


Larisa-Ionescu Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in gemoterapie si fitoterapie in cadrul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda persoanelor care sufera de celulita plante cu efect de crestere a diurezei. Infuzia din frunze de coacaze se prepara din 50 g de planta la un litru de apa. Se bea cate o cana de infuzie de trei ori pe zi. O alta planta indicata pentru eliminarea apei din organism este frasinul. Se beau in fiecare zi cate 3 cani de infuzie din 40 de grame de frunze la un litru de apa. Din 40 g de matase de porumb la un litru de apa se face un decoct, din care se beau 3 cani pe zi. Decoctul de praz are actiune laxativa si se prepara din 100 g de praz la un litru de apa. Se lasa la fiert timp de 15 minute si se bea zilnic cate o cana din substanta rezultata, cu 10 minute inainte de masa. Intern se mai administreaza infuzii de papadie: la un litru de apa se pun 30 g de planta si se beau doua cani pe zi. Infuzia de anghinare se face din 10 g de frunze uscate la un litru de apa si se fierbe timp de 5 minute. Se beau 3 cani pe zi, intre mese. Radacina de marar creeaza senzatia de satietate. Infuzia din radacina de marar se prepara din 10 g de planta la un sfert de litru de apa. Se beau 3 cani de infuzie pe zi timp de 45 de zile. Pentru prelungire se consulta medicul. De asemenea, se pot face bai generale cu esenta de pin. Se pun 15 picaturi de esenta la o cada de 100 de litri de apa.

IEDERA. Aceasta este cea mai indicata planta in combaterea celulitei. Se poate folosi de cateva ori pe zi, sub forma de decoct in comprese locale, foarte fierbinti. Decoctul se prepara din 100 g de frunze proaspete la un litru de apa. O actiune benefica impotriva celulitei au si frunzele fierbinti de iedera, care au fost fierte timp de doua ore. Se acopera cu o panza impermeabila pentru pastrarea caldurii locale cat mai mult timp. Se pot face bai calde locale sau generale cu decoct de frunze de iedera.

PAPADIA. Aceasta planta are actiune generala de purificare a organismului ca urmare a unei diete dezechilibrate, bogata in grasimi. Preparatele pe baza de papadie, prin continutul ridicat in saruri de potasiu, actioneaza si ca diuretice. In infuzie se foloseste planta intreaga, frunze si radacini.

CIRESE. In cazul in care organismul dumneavoastra retine apa, este indicat sa beti decoct din cozi de cirese. Se prepara din doua linguri de cozi la o jumatate de litru de apa. Medicul recomanda sa beti intreaga cantitate de decoct intr-o singura zi. Se pot face combinatii cu decoct din cozi de cirese si coada-calului pentru un rezultat mai bun.

VITA-DE-VIE. Frunzele de vita-de-vie au actiune de protectie a vaselor capilare. Se folosesc pentru uz intern sub forma de decoct din 50 g de frunze uscate la un litru de apa. Se beau 3 cani pe zi, intre mese. Vita-de-vie nu are nici o contraindicatie. Decocturile de frunze de vita-de-vie se recomanda si sub forma de comprese fierbinti pe zonele afectate.

ABCES. In faza de debut sau dupa rezolvarea stomatologica a abcesului, fitoterapia recomanda plantele cu actiune antiseptica. Din trei linguri cu flori de musetel se prepara o infuzie calduta, care se tine in cavitatea bucala cate cinci minute, la fiecare ora. Cu infuzia calduta de coada-soricelului, din doua linguri de floare la o cana de apa, se clateste gura la fiecare ora. Infuzia din doua lingurite de salvie la 100 ml de apa (cu care se clateste gura cate cinci minute la fiecare ora) are rol antiseptic, astrigent, dar si cicatrizant. Infuzia de sunatoare calmeaza durerile dentare. Din doua linguri de planta la 200 ml de apa se face o infuzie cu care se clateste cavitatea bucala de 4-5 ori pe zi.

STRES. Pentru a alunga stresul, reflexoterapia foloseste o tehnica de strangere a labei piciorului. Astfel, asezati-va degetele pe partea de sus a labei piciorului. Apoi, puneti mainile una langa cealalta, apucand piciorul din parti opuse. In aceasta pozitie, degetele mari de la maini se vor afla pe talpa. Strangeti cu blandete ambele maini, rasucindu-le usor in directii opuse. Deplasati-va mainile putin in sus (de la glezna catre degete) si repetati miscarea de inca doua ori.

SOMN. Pentru a avea un somn linistit, medicul de medicina generala Catalin Luca recomanda aromoterapia cu ulei de lavanda, de menta, busuioc, eucalipt, smirna, cedru, care au efect sedativ si induc o stare de relaxare, de linistire cerebrala. Se vor folosi 3-5 picaturi de ulei la 50 ml de apa, cu 30 de minute inainte de culcare.

MIGRENA. Acupunctura reduce durerile de cap cronice, mai ales migrenele. Aceasta este concluzia unui studiu clinic realizat in Anglia. Cercetatorii englezi au monitorizat timp de 12 luni 401 pacienti care sufereau de dureri cronice de cap. Subiectii au fost impartiti in doua categorii. Primei grupe i-au fost facute pana la 12 sedinte de acupunctura timp de 3 luni, iar celeilalte i-a fost administrat un medicament obisnuit. Gravitatea durerilor de cap la ambele grupe a fost evaluata dupa 3 si 12 luni. Dupa 12 luni, rezultatele au aratat ca durerile de cap au fost diminuate cu 34% la cei care au facut acupunctura, comparativ cu cei care au luat medicamente, la care s-a inregistrat o reducere cu 16%. Pacientii care au facut acupunctura sufera cu 22 de zile pe an mai putin de dureri de cap decat ceilalti.
×
Subiecte în articol: frunze planta litru decoct