x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Inovație româneasca: mănușa bionică

Inovație româneasca: mănușa bionică

de Georgiana Ionita    |    10 Mai 2016   •   19:10
Inovație româneasca: mănușa bionică
Sursa foto: joruba/Getty Images/iStockphoto

Profesorul Marian Poboroniuc de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a Universității “Gheorghe Asachi” din Iași a inventat o mănușă robotică menită să îi ajute să îți miște din nou mâinile pe cei care suferă de paralizii ale mâinilor în urma accidentelor vesculare cerebrale.

Românii se pot mândri cu o invenție 100% autohtonă care va trezi la viață mâinile paralizate în urma accidentelor vasculare cerebrale. După ani de cercetări și proiecte, Profesorul Marian Poboroniuc, a reușit să realizeze o mănușă mecatronică care are la bază principiile electrostimulării și poate face mișcări predefinite.

Cablurile montate pe mănușă sunt acționate de motoare liniare care răspund comenzilor electrice acționate pe electrozi aflați pe musculatură. Invenția folosește principiul mișcării în oglindă, astfel că mâna bolnavă poate fi mișcată cu ajutorul mâinii sănătoase.

Spre deosebire de alte mănuși bionice, invenția Profesorului ieșean lucrează în tandem, asigurând legătura între electrostimularea aplicată pe mușchi și mănușa propriu-zisă.

Costurile echipamentului ajung la 7.000 de euro

Inovația ieșeană, care deja a fost premiată la saloane de inventica precum Euroinvent, Bring It și Invest Invent, ar putea fi produsă în masă, în cel mult trei ani: „Dacă totul va merge aşa cum ne dorim noi, aceste echipamente ar putea fi folosite în trei ani în spitale de reabilitare, de recuperare sau clinici de recuperare sportivă. Costul aproximativ ar fi de 7.000 de euro, pentru că avem nevoie de un neurostimulator programabil care costă vreo 3.000 de euro“, explică Profesorul Marian Poboroniuc.

Mănușa bionică nu este singura invenție uluitoare a profesorului, acesta lucrează la mai multe proiecte care pot revoluționa medicina, printre care, o cască cu electrozi cu ajutorul căreia pacientul își poate comanda mișcările mâinilor cu “puterea minții” și Exoslim, un sistem hibrid FES-exoschelet pentru reabilitarea membrelor superioare ale persoanelor care suferă de boli neurologice cu leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Până în prezent, mănușa bionică românească a fost testată cu succes pe 12 pacienți care au înregistrat progrese majore, iar în trei ani ar putea fi folosită în spitalele de recuperare și reabilitare.

 

×