x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Institutul aviatorilor in halate albe

Institutul aviatorilor in halate albe

05 Iul 2005   •   00:00

ISTORIA MEDICINEI
Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala "Victor Anastasiu" implineste anul acesta 85 de ani de existenta, fiind una dintre primele institutii medicale de profil din Europa si din lume. Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala "Victor Anastasiu" implineste anul acesta 85 de ani de existenta, fiind una dintre primele institutii medicale de profil din Europa si din lume. Infiintat in anul 1920, sub denumirea "Centrul de Psiho-Fiziologie al Aeronauticii", institutul a fost o noutate absoluta in lumea medicala.

Activitate de pionierat


"Era si normal sa apara un asemenea institut, avand in vedere ca Romania a fost una dintre tarile care a desfasurat o activitate de pionierat in domeniul aeronauticii", ne marturiseste actualul comandant, colonel doctor Marian Macri.

Intemeietorul institutului este general doctor aviator Victor Anastasiu, primul medic din Romania care a obtinut brevetul de pilot de razboi si al doilea din lume. De-a lungul anilor, activitatea desfasurata la Centrul Medical Aeronautic de la Pipera a permis in perioada interbelica recunoasterea internationala a certificatelor medicale. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, centrul devine Institutul Central Medical al Aeronauticii, avand o activitate remarcabila in vreme de razboi.

O data cu trecerea anilor, volumul de expertiza creste, se dezvolta explorarile functionale specifice, impuse de aparitia noilor tehnici, se impune dotarea cu aparatura moderna. Spatiul pentru activitatea de expertiza devenind insuficient, institutul se muta in 1977 intr-un nou local, cel de astazi, din incinta Spitalului Militar Central.

Selectia astronautilor


Un moment deosebit din istoria institutului l-a constituit anul 1978, cand a primit misiunea de a selectiona si expertiza medical primii doi astronauti romani. Dumitru Dediu si Dumitru Prunariu urmau sa participe la misiunea in spatiu. Pe parcursul zborului cosmic din 14-22 mai 1981, Dumitru Prunariu a confirmat profesionalismul specialistilor care si-au dat verdictul privind participarea sa.

In continuare, activitatea institutului a permis dezvoltarea experientei in domeniul medicinei aerospatiale, experienta concretizata in multitudinea cartilor, publicatiilor stiintifice aparute sub egida institutului.

"Progresele inregistrate de medicina aeronautica in tara noastra, in acelasi ritm cu cele marcate pe plan mondial, sunt opera colectiva a unor oameni care, pe langa un profesionalism remarcabil, au manifestat o deosebita dragoste si admiratie pentru aviatori. Acesti minunati «aviatori in halate albe», cum sunt denumiti adesea medicii din aeronautica, si-au dedicat viata medicinei aeronautice", apreciaza col. dr. Constantin Raduica, director adjunct al INMAS, in lucrarea al carei coautor este – "Institutul de Medicina Aeronautica".

Unicat in Romania


Activitatea actuala a fost stabilita prin lege in anul 2000. In conformitate cu aceasta lege, in momentul de fata, Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala (INMAS) este o institutie medicala unicat in Romania, care efectueaza selectia, expertiza medicala si psihologica pentru personalul aeronautic militar si civil, explica col. dr. Marian Macri. Intregul personal care-si desfasoara activitatea in domeniul aeronautic este testat in cadrul acestei institutii.

O pondere importanta in activitatea INMAS este reprezentata atat de expertizarea medicala a personalului aeronautic care participa la diverse misiuni in tara si strainatate, cat si de asigurarea unei fundamentari stiintifice privind standardele de expertiza medicala si psihologica. INMAS este singura institutie abilitata sa organizeze cursuri de instruire si certificare a competentei, a performantelor si siguranta factorului uman in domeniul aeronautic. Activitatea INMAS este recunoscuta la nivelul Uniunii Europene, si nu numai.

De asemenea, este singura institutie de profil din Europa care, pe langa activitatea specifica, asigura si asistenta primara si de specialitate in ambulatoriu pentru orice asigurat care face dovada ca plateste asigurarea sociala de sanatate.

Preocuparile specialistilor de la INMAS se indreapta si catre cercetarea stiintifica. In cadrul institutului exista Societatea de Medicina Aeronautica din Romania care are peste 10 ani vechime, peste 130 de membri si care in fiecare an in luna noiembrie organizeaza o sesiune anuala de medicina si psihologie aeronautica. In mod deosebit, in acest an aniversar se va organiza prima conferinta de medicina aeronautica si spatiala cu participare internationala.

"Toti medicii care activeaza in cadrul INMAS au competenta sau supraspecializare in medicina aeronautica, remarcandu-se printr-o pregatire temeinica. Multi dintre ei au simtit si pulsul activitatii specifice in cadrul unei unitati medicale. Participarea specialistilor nostri la diverse congrese si simpozioane de medicina aerospatiala este foarte activa"
Col. dr. Marian Macri

PRIMUL MEDIC AVIATOR. General medic aviator Victor Anastasiu (1887-1972) a fost intemeietorul medicinei aeronauticii romanesti, fondator al Serviciului Sanitar Aeronautic si al Centrului Medical Aeronautic, al carui comandant a fost din 1920 pana in 1932. Experienta de zbor i-a permis dr. Anastasiu ca, in paralel cu asistenta medicala acordata personalului navigant, sa intreprinda o serie de cercetari chiar asupra propriului organism. Sub conducerea sa au fost efectuate primele studii asupra personalului aeronavigant in timpul zborului. Patriot inflacarat, a participat la primul razboi mondial in dubla ipostaza – de medic si de pilot. In perioada interbelica a reprezentat Romania la toate congresele internationale de medicina aeronautica, fiind considerat unul dintre cei mai buni specialisti din Europa in domeniul respectiv. Iata un fragment din interviul intitulat "Omul si perfectiunea avionului", publicat de ziarul Semnalul, din 18 noiembrie 1939: "In aviatia romaneasca exista un element cu frumos prestigiu militar si cu o bogata cultura stiintifica, ce si-a dedicat intreaga cariera cercetarilor medicale in domeniul aeronauticii din chiar primele batai de aripa ale acesteia. Este colonelul dr. Victor Anastasiu, care detine importante functiuni in angrenajul aviatiei noastre de stat, fiind si expertul tehnic al Romaniei in sectia medicala a Comisiei Internationale de Navigatie Aeriana". Este autorul a numeroase lucrari de medicina aeronautica. A fost membru in diferite societati din tara si din strainatate si expert tehnic la Liga Natiunilor, pentru problemele sanitare de aviatie. In afara de vasta activitate stiintifica, Victor Anastasiu are meritul de a fi realizat primul monument al "Eroilor Aerului".

APARATE. La nivelul institutiei exista o serie de aparate medicale unicat in Romania si in sud-estul Europei. Aparatul de dezorientare spatiala GAT II, unul dintre cele mai complexe, permite selectia si expertiza personalului aeronautic din punct de vedere al dezorientarilor spatiale. Termobarocamera cu decompresie exploziva evalueaza tolerabilitatea la hipoxie, simuland ascensiunea subiectului intre 0 si 30.000 de metri. Tot cu caracter de unicitate in Romania, la INMAS functioneaza un anomaloscop, aparat achizitionat anul trecut, care permite diagnosticul cel mai corect al anomaliilor de simt cromatic. Mai exista un aparat de diagnostic in domeniul ortopedic, care evalueaza coloana vertebrala fara a folosi razele X.
×