x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Institutul care ocroteste mama si copilul

Institutul care ocroteste mama si copilul

16 Aug 2005   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
Oamenii il stiu de Spitalul pentru Copii Emilia Irza, desi pe frontispiciu scrie Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Dar indiferent de denumire, aceasta institutie are o singura preocupare: acordarea de asistenta medicala mamei si copilului.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o perioada in care populatia infantila era lovita de boli precum tuberculoza, distrofia si rahitismul, iar mortalitatea infantila era crescuta, profesorul doctor Alfred Rusescu a luptat pentru dezvoltarea pediatriei. Considerat intemeietor de scoala de pediatrie in Romania, el creeaza in 1946 Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), cu locatia la Leaganul "Sf. Ecaterina", de la Arcul de Triumf. De la infiintare si pana in 1950, IOMC schimba mai multe sedii, pentru ca in final sa se stabileasca intr-o cladire noua de pe Bulevardul Lacul Tei, in acelasi loc cu Spitalul pentru Copii "Emilia Irza". Din acest motiv, numele institutului creat de Alfred Rusescu se confunda cu acela al spitalului.

Un rau necesar

In spitalele in care erau internati copii, mamele ramaneau alaturi de micutii pacienti, dar dormeau in incaperi separate. Profesorul Alfred Rusescu a militat ca mamele sa fie cazate langa copil, motiv pentru care a incercat, pe cat a fost posibil, sa le asigure paturi in aceleasi saloane. "Un rau necesar", cum le spunea el, pentru ca uneori incurca personalul medical si incalca regulile de igiena. Dar profesorul stia mai bine ca oricine ca mamele ajuta la insanatosirea copilului, prin simpla lor prezenta alaturi de acesta. Din 1966, IOMC isi inceteaza functionarea. Abia in 1970, un grup de pediatri va duce mai departe preocuparile profesorului Rusescu pentru sanatatea mamei si a copilului. Doctorii Lidia Oradean, Virginia Russ si Ada Burlui organizeaza sectii de obstetrica-ginecologie, nou-nascuti si fiziologia copilului sanatos, iar la numai un an, institutului i se adauga o sectie de pediatrie. Noua echipa a facut eforturi semnificative pentru imbunatatirea starii de sanatate a femeii si copilului in Romania, la cresterea culturii sanitare a populatiei si astfel la scaderea impresionantului numar de decese inregistrate la acea vreme in randul copiilor sub 4 ani. Intre 1970 si 1971, IOMC a avut sediul in incinta Spitalului "Polizu". In 1971, revine cu sediul la "Emilia Irza", unde se gaseste si astazi. Profesorul Razvan Priscu, continuatorul de scoala al lui Alfred Rusescu, preia conducerea institutului si infiinteaza un colectiv de pediatrie sociala. Sub indrumarea sa au fost demarate mai multe studii in pediatrie.

Paturi pentru mame

"Dupa 1990, saloanele Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului au fost largite, iar numarul paturilor redus din cauza scaderii natalitatii. Fiecare salon are acum 3-4 paturi si cel putin un pat pentru mame, deopotriva la sugari si la prescolari, dupa modelul de organizare pe care si profesorul Alfred Rusescu si-l dorea", ne spune medicul primar pediatru Rodica Nanu, secretar stiintific la IOMC. 1990 este anul in care numele Institutului este completat cu cel al profesorului care a creat o adevarata scoala de pediatrie, Alfred Rusescu. De-a lungul timpului, institutului i s-au adaugat alte trei departamente: Maternitatea Polizu (obstetrica), Centrul pentru depistarea cancerului genito-mamar si Laboratorul de Sanatate Mintala. Din 1990 si pana in prezent, IOMC este condus de prof. Adrian Georgescu. Institutul are 5 sectii de pediatrie, o sectie de recuperare nutritionala (pentru copiii abandonati), doua colective de cercetare (pediatrie si obstetrica sociala) si un laborator de genetica. IOMC are o capacitate de 290 de paturi, din care 210 sunt alocate pentru copii si 80 pentru mame.

STUDII. De-a lungul existentei sale, la IOMC s-au efectuat cercetari referitoare la consultatia prenatala si dirijarea travaliului, la cunoasterea vietii fatului, stimularea alimentatiei la san a sugarului, ortodontie, depistarea unor boli aparute in perioada prenatala si a unor deficiente somatopsihice la copii si criterii de diagnostic si tratament in boli acute si cronice ale copilului.
×