x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce comenzi dă „creierul din abdomen”

Ce comenzi dă „creierul din abdomen”

de Florin Condurateanu    |    14 Dec 2016   •   20:30
Ce comenzi dă „creierul din abdomen”

Omul de pe “zebră”, nespecialistul în medicină, bagatelizează importanţa intestinelor, nu ştie ce misiuni complicate are acest sistem la intestinelor, al maţelor - în limbaj popular. Populaţia are cuvinte respectuoase faţă de organele cu sonoritate specială, faţă de inimă, creier, plămâni, ficat, rinichi. Eronat intestinele sunt trecute la categoria “şi altele”. Se va înţelege aici de ce aparatul intestinal poate da peste cap funcţionarea organismului.

 

Există oameni la care digestia şchioapătă, sunt slabi, fără vlagă, fiindcă trecerea proteinelor, glucidelor, lipidelor, vitaminelor, oligoelementelor în organism nu se desfăşoară normal. Cei cu constipaţie, la care scaunul a devenit un necaz, ştiu ce greu se goneşte dereglarea tranzitului intestinal. Unii oameni sunt pândiţi de pericolul blocării acelei intersecţii din duoden, adică din prima porţiune a intestinului subţire cu consecinţe grave. La alţi pacienţi, procesul de extragere a apei din materiile fecale nu se desăvârşeşte în intestinul gros şi apar suferinţe. Aceste mecanisme de fineţe, dar şi altele sunt reglate de comenzi sofisticate primite de la un veritabil “creier din abdomen”, cum a denumit medicina reţeaua de nervi cu misiunea de a stăpâni ce se întâmplă în cei 7 metri de intestin subţire şi 1,5 metri de intestin gros. În intestine se află o lume de mare diversitate, coexistă bacteriile bune cu bacteriile rele, este un echilibru, o pace care se deteriorează când nici nu bănuieşti.

De exemplu, în urma unui tratament intensiv cu antibiotice tari, în doze considerabile pentru a învinge o infecţie sau un proces inflamator, se strică acel echilibru între bacteriile cu rol pozitiv şi cele cu rol negativ şi în intestine se înstăpâneşte dezordinea. Pacientul scapă de criza infecţioasă, dar se străduieşte luni şi luni să aducă iarăşi în balanţă corectă flora intestinală. Tocmai de aceea, medicii recomandă probioticele din iaurt sau chiar remedii probiotice pentru a însoţi antibioticele puternice. Unii oameni suferă o migrare a pietrelor din vezica biliară, ele blochează acel punct din duoden, din porţiunea superioară a intestinului subţire, unde se unesc alimentele din stomac cu secreţiile biliare şi cu enzimele din pancreas. În loc de demarare a digestiei barajul face ca bila să rămână în circuitul biliar, omul de îngălbeneşte cu icter mecanic, iar secreţiile pancreasului se întorc în pancreas şi-l canibalizează, este atacat organul mamă al lor cu acele pancreatite acute foarte grave.

Tot mai mulţi oameni suferă de sindromul intestinului iritabil. Unii se constipă, alţii au diaree mai ales în preajma unor interviuri pentru o slujbă sau în ziua examenelor. Dereglerile de scaun au şi o cauză emoţională, stările de tensiune nervoasă stau la originea acestor neplăceri. Trebuie tratată deci şi starea de încordare nervoasă.

×
Subiecte în articol: creier abdomen