x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intestinul subtire

Intestinul subtire

21 Feb 2005   •   00:00

LECTIA DE MEDICINA

OANA VATASELU

Intestinul subtire este segmentul cel mai lung al tubului digestiv (6-8 m) si se intinde de la pilor (orificiul prin care continutul stomacului este evacuat in duoden) pana la jonctiunea ileocecala unde se continua cu cecul (prima portiune a intestinului gros). Diametrul intestinului subtire este, in medie, de 2 cm. Functia lui este legata de digestia alimentelor si absorbtia principiilor alimentari rezultati in urma digestiei.

Medicul Bogdan Mastalier, specialist chirurg la Spitalul Clinic Colentina, precizeaza ca intestinul subtire este impartit in trei parti: duoden, jejun si ileon. Duodenul are forma de potcoava si este partea fixa a intestinului subtire. Jejunul si ileonul reprezinta partea mobila a intestinului subtire, mobilitatea sa fiind conferita de mezenter, ce contine in grosimea sa vasele sangvine, limfatice si nervii ce il deservesc; de aceea se mai numeste si intestin mezenterial. Structural, peretele intestinului subtire prezinta urmatoarele straturi: tunica seroasa, musculara, submucoasa si mucoasa. Tunica seroasa este tunica exterioara a intestinului. Cea musculara prezinta fibre netede, longitudinale (spre exterior) si circulare (spre interior). Tunica submucoasa este formata din tesut conjunctiv dens, contine vase sangvine si limfatice. Tunica mucoasa sau mucoasa intestinala captuseste intestinul subtire.

Privitor la patologia intestinului subtire, medicul Bogdan Mastalier ne vorbeste despre o patologie duodenala (ulcer duodenal, inflamatii ale mucoasei - duodenite) si o patologie jejuno-ileala (diverticuli intestinali, inflamatii acute - enterite, gastroenterite, enterocolite - , cronice - tuberculoza intestinala, boala Crohn - , tumori intestinale - benigne sau maligne - , afectiuni vasculare intestinale - infarctul entero-mezenteric). Medicul Bogdan Mastalier ne avertizeaza ca printre cauzele ce pot produce afectiuni ale intestinului subtire se numara: expunerea la radiatii, regimul alimentar greu digerabil (bogat in grasimi, condimente, prajeala, alcool) si neuniform ca frecventa si volum pe intinderea unei zile, continuand cu ingestia unor agenti patogeni diversi (microbi, paraziti ce pot coloniza intestinul).

STIATI CA…
  • Infarctul entero-mezenteric poate aparea in cadrul afectiunilor cardiovasculare produse de obezitate, sedentarism, consumul de alcool si tutun.
  • Simptomatologia afectiunilor intestinale este reprezentata de dureri abdominale, tulburari de tranzit intestinal (diaree sau constipatie), inapetenta, greata, varsaturi, sangerari digestive, peritonita (prin perforarea peretelui intestinal) sau ocluzie intestinala.
  • Intestinul subtire poate fi sediul unor malformatii severe.
  • ×
    Subiecte în articol: subtire intestinului intestinul