x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intoxicatii - Portia de otrava din ambalaje si vesela

Intoxicatii - Portia de otrava din ambalaje si vesela

07 Feb 2006   •   00:00

Intoxicatii. Portia de otrava luata din ambalaje si vesela © Cum sa scapi de raceala intr-o singura zi © Jucariile, singurele mele prietene © Defibrilatorul, salvatorul inimii



Cu lege, fara lege, cu detergent


editorial de MAGDA MARINCOVICI

"Am respectat legea, respect legea si voi respecta legea" , declara nervos ministrul Sanatatii intr-un interviu acordat BBC, la 2 februarie. Oricine, fara nici un efort, ar putea spune ca ministrul minte. Surprinzator, dar ministrul e chiar sincer.
Dupa ce Curtea de Apel a respins in cateva randuri ordinele de demitere a conducerii mai multor spitale, iar presedintele tarii il ataca la scena deschisa tocmai pentru ca a terfelit legea, ministrul e convins de contrariul. E ca-n clipul publicitar cu detergentul magic. Stapanul ii zice baiatului in casa sa faca luna bucataria. La fel si cu ministrul. I s-a ordonat "curat in sanatate" si, aidoma baiatului din reclama, ministrul crede ca, daca pocneste din degete, apare detergentul magic, care curata instant sanatatea. Numai ca sanatatea nu e bucatarie, iar ordinea in sanatate nu se face cu detergentul, fie el si magic. Cineva a riscat, dupa o prima discutie tÃşte-Ã -tÃşte, sa-l defineasca pe domnul ministru: omul care n-are niciodata indoieli.
Pe la tara astora li se zic saracuti la minte. Ei au o singura calitate, care oricand se poate transfoma intr-un defect. Daca li se incredinteaza o sarcina, nu se lasa pana nu o duc la capat. Toti am fost de acord ca e necesara reformarea sanatatii, ca sunt nereguli, ca avem spitale prost gospodarite, ca la unele spitale trebuie renuntat, chiar si la unii directori, dar si ca sistemul in ansamblul lui e subfinantat… A aparut, ca-n reclama, pachetul. Nu cu detergent, ci cu legi. Majoritatea medicilor i s-au alaturat rapid ministrului, pentru ca la fel de rapid sa bata in retragere din calea omului fara indoieli.
Ministrul a pus pachetul pe masa Guvernului, iar cei de pe acolo vor sa se spele rapid pe maini. Ministrul pocneste intruna din degete si se pare ca face de zor curatenie. E ca glontul pe teava. Si nu mai poate fi oprit. Cu lege, fara lege, cu detergent…

×
Subiecte în articol: ministrul