x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intraţi într-un grup de sprijin pentru oprirea fumatului

Intraţi într-un grup de sprijin pentru oprirea fumatului

30 Mar 2012   •   21:00
Intraţi într-un grup de sprijin pentru oprirea fumatului

Sedintele de grup va ofera sfaturi si sprijin chiar daca urmati un tratament. Dupa revederea catorva studii legate de oprirea fumatului, cercetatorii au descoperit ca rata de succes era mai mare daca persoanele implicate participau la programe de grup care ofereau tehnici de comportament si sprijin reciproc dacat daca oprirea fumatului se facea cu prea putin ajutor sau chiar fara. Datorita faptului ca tocmai atunci cand va ganditi ca nu puteti petrece inca o zi fara o tigara, grupul dumneavoastra de sprijin stie exact cum va simtiti. Calitatea intalnirilor variaza, astfel incat, daca nu agreati una dintre ele, incercati altele.

Pregatiti-va pentru sevraj

Simptomatologia de sevraj variaza de la o persoana la alta, in functie de cat de mult fumeaza fiecare si de metoda de renuntare. Stiind la ce sa va asteptati, veti reusi sa treceti peste incercari. Descoperiti in continuare un ghid zilnic.

Zilele 1 si 2. Din punct de vedere fizic, veti simti o combinatie unica a simptomelor de sevraj. Puteti avea cefalee, irutabilitate sau anxietate crescuta si veti simti o stare de disconfort. Puteti prezenta, de asemenea, probleme cu somnul in timpul noptii si cu capacitatea de concentrare in timpul zilei.

Zilele 3-7. Simptimele de sevraj ating stadiul maxim si apoi se stabilizeaza. Multe persoane renunta in acest moment, dar imediat ce ati trecut de acest hop va veti simti mai bine – promitem.

Zilele 8-13. Simptomatologia dumneavoastra incepe sa se amelioreze.

Zilele 14-365. Reveniti din punct de vedere fizic inapoi la normal. In primele cateva luni veti simti ocazional nevoia sa fumati si puteti avea probleme cu somnul. Dar studiile arata ca trecerea unui an fara fumat va creste sansele de reusita.

Dr Linda Hyder Ferry, profesor asociat de medicina preventiva si de familie, spune: “Abandonarea fumatului este primul dumneavoastra pas in vederea minimalizarii efectelor imbatranirii si a incetinirii procesului de aparitie a ridurilor'. Iata cateva strategii pe care ni le recomanda:

· Folositi un demachiant usor, care exfoliaza pielea;

· Consumati o dieta bogata in antioxidanti naturali, pe care ii obtineti din fructe si legume;

· Folositi protectie solara pentru ultraviolete cu spectrul A si B, avand un factor de protectie solara de cel putin 15, in fiecare zi.

×