SANATATEA COPILULUI
Mai sunt doar doua saptamani pana la inceperea scolii. Pana cand vacanta mare, cu soarele si distractiile ei, va fi doar o amintire frumoasa din albumul de fotografii. Insa nostalgia verii nu va putea sa dureze la nesfarsit, pentru ca, in curand, profesorii vor incepe sa predea si sa ceara adolescentilor atentie si sa invete mult intr-un timp scurt. De aceea este foarte important ca elevii sa stie ce tehnici trebuie sa foloseasca pentru a reusi sa faca fata cantitatii mari de informatii pe care vor fi nevoiti sa le asimileze.
Pentru a dobandi o tehnica de invatare, elevii trebuie sa cunoasca ce tip de memorie functioneaza cel mai bine pentru fiecare in parte. De asemenea, un rol important in concentrarea atentiei asupra asimilarii de cunostinte noi il are momentul din zi cand adolescentul se asaza la birou. Exista insa si o serie de trucuri pentru a fi mai eficienti in invatare si pe care ni le ofera psihologul.
Tipuri de memorie
Pentru unii dintre noi este de ajuns sa citim un text pentru a-l retine, altii tin minte lectia mai bine daca il aud pe profesor cand o preda. Mai exista insa si unii care prefera sa transcrie definitiile pentru a le memora mai usor. Gabriela Ianculescu, psiholog scolar in cadrul clinicii Aquamarine, arata ca "exista mai multe tipuri de memorie: vizuala (lectura), auditiva (lectura cu voce tare sau ascultare), motorie (transcriere), vizual-auditiva, vizual-motorie si auditiv-motorie". O alta clasificare cuprinde: memoria plastica-intuitiva, caracteristica celor care retin mai bine persoanele si obiectele, culorile si sunetele; memoria verbal-abstracta, a celor care tin minte cuvintele, formularile verbale si notiunile; memoria intermediara, specifica celor care combina celelalte doua tipuri de memorie.Legaturi logice
De asemenea, se poate face distinctia intre memorizare mecanica si logica. Putem retine mai usor un text daca ne folosim de memorizarea logica, pentru ca aceasta "se bazeaza pe legaturi temporare, formate in experienta trecuta a omului. Invatam mai bine un material daca il structuram si il organizam intr-o forma logica, avand la baza o schema simpla, alcatuita din idei principale", explica psihologul. Vom retine mult mai usor daca facem asocieri, legaturi intre materialul de invatat si achizitiile anterioare. De exemplu, invatam mai bine un text literar daca am vizionat un film sau o piesa de teatru realizata dupa cartea care contine textul respectiv.Citește pe Antena3.ro
Respectati orele de somn!
Pentru ca invatarea sa fie eficienta pe termen lung, este necesar sa tinem cont de cateva principii. In primul rand, trebuie sa respectam orele de odihna, pentru ca privarea de somn perturba procesul de invatare.
SFATUL PSIHOLOGULUI
|
Psihologul Gabriela Ianculescu dezvaluie cateva secrete extrem de folositoare elevilor interesati sa invete eficient.
|