x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Invitati sarea la masa!

Invitati sarea la masa!

21 Feb 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA

GEORGETA LICSANDRU

Sarea de bucatarie este un complex de saruri minerale, in care proportia covarsitoare este detinuta de clorura de sodiu. Clorura de sodiu contine doua minerale - sodiul si clorul, doua substante extrem de importante pentru metabolismul uman.

"Pentru a fi alimentara, sarea trebuie sa indeplineasca anumite conditii de puritate, de compozitie. De asemenea, ea nu trebuie sa fie contaminata cu substante care ar putea dauna sanatatii", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In ceea ce priveste provenienta sarii, aceasta fie este extrasa din depozitele geologice de sare si prelucrata pentru a fi adusa la standardul necesar pentru a deveni proprie consumului, fie provine din cristalizarea si recristalizarea sarii din apa de mare.

Sarea marina

Din punct de vedere nutritional, sarea marina este superioara sarii de bucatarie, fiind mai bogata in iod, in saruri, in macro si microelemente. Astazi, sarea este considerata ca fiind carausul ideal al iodului, necesar pentru sanatatea populatiei. Carenta de iod, mai ales in primele saptamani de sarcina, poate conduce la aparitia unei boli foarte grave - cretinismul. Potrivit statisticilor, anual, in lume se nasc aproximativ 100.000 de copii cu cretinism, iar 1,6 miliarde de persoane sunt expuse riscului de a fi afectate de carenta de iod. La adult, carenta de iod poate conduce la aparitia gusei endemice. "Europa este presarata cu o serie de zone asa-zis guso-gene, unde iodul nu se gaseste in mod natural in apa sau alimente, si atunci s-a ajuns la concluzia ca pentru a preveni aceste dezordini provocate de lipsa de iod, sarea este carausul ideal", arata prof. dr. Mencinicopschi. Lipsa de iod provoaca si tulburari legate de buna functionare a celulei nervoase. Alimentele pe care le consumam zilnic contin sodiu, potasiu, clor, macro si microelemente necesare sanatatii noastre. Acesta este un argument in plus pentru o dieta echilibrata.

Gustul se poate educa

Sarea obisnuita se iodeaza cu iodat de potasiu. Sodiul si clorul, principalii componenti ai sarii alimentare, sunt esentiali pentru echilibrul electrolitilor in organismul uman. Sodiul este antagonist cu potasiul, care are un rol important in contractia musculara, in ritmicitatea batailor inimii. Sarea are rolul de a conferi gust mancarii. "Cu totii cunoastem faptul ca o mancare nesarata nu este o mancare savuroasa. Insa si gustul se poate educa. Unele persoane se obisnuiesc sa consume alimente mai putin sarate fara sa perceapa acest lucru ca fiind un neajuns. Alte persoane, in schimb, din cauza deprinderilor alimentare, a mediului in care traiesc, se obisnuiesc sa consume alimente foarte sarate", afirma prof. dr. Mencinicopschi.

Hipertensiunea arteriala

Consumul de sare contribuie la mentinerea si evolutia hipertensiunii arteriale. De aceea, pe plan mondial se duce o campanie de reducere a consumului de sare. Pentru a ne mentine sanatatea si pentru a nu ne expune riscului hipertensiunii arteriale nu ar trebui sa consumam mai mult de 5-6 grame de sare pe zi, adaugata la hrana - care contine deja sare. Se pare insa ca nu consumul excesiv de sare este cauza hipertensiunii. Pe de alta parte, studii recente au aratat ca si un consum insuficient de sare nu este benefic. Chiar si in cazul unor persoane bolnave de hipertensiune sau boli cardiovasculare este recomandat ca mancarea sa nu fie complet desodata. Sensibilitatea la sare este mica, doar un sfert dintre hipertensivi fiind sensibili la sare, de aceea si acestia ar trebui sa consume sare, dar in cantitati mult mai mici.

APORT. Doza zilnica de sare depinde de varsta si de activitatea desfasurata. In cazul unei activitati fizice intense si in conditii extreme (temperaturi ridicate), necesarul de sare este mai mare decat in mod normal.

DESHIDRATARE. Prin procesul de transpiratie, organismul elimina sare, si pentru a nu aparea dezechilibre in echilibrul electrolitic al organismului este nevoie de un aport mai mare de sare. Persoanelor deshidratate li se administreaza apa cu sare si zahar, in inghitituri mici, pentru a nu aparea socul osmotic.

COPII. Medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu le dea sare copiilor inainte de implinirea varstei de patru luni. In cazul diversificarii alimentatiei, copiilor li se dau cantitati mici de sare pentru a fi evitat riscul aparitiei hipertensiunii arteriale la varsta adulta.

SFATUL MEDICULUI
Pe langa sarea de bucatarie adaugata la hrana, aceasta mai patrunde in organismul uman si din alimente, cum ar fi preparatele din carne, branzeturile, alimentele pregatite prin murare-saramurare (muraturi, masline, conserve din peste). "Pentru reducerea consumului de sare, fara a diminua placerile gustative, o parte din sare poate fi inlocuita cu condimente (piper, cuisoare, scortisoara, ierburi aromate, usturoi, ceapa)", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

STIATI CA…
  • Sarea alimentara trebuie sa aiba culoare alba. Continutul de clorura de sodiu trebuie sa fie nu mai putin de 97,8%, continutul in iod - 28-55 mg/kg, calciu - nu mai mult de 0,4%, magneziu - nu mai mult de 0,08%. Prezenta agentilor de denaturare si a metalelor grele (aluminiu, crom, nichel) nu este permisa. De asemenea, nu sunt permise substantele care pot falsifica sarea.
  • In procesarea alimentelor, doar in industria panificatiei este obligatorie folosirea sarii iodate, la produsele din carne nefiind utilizat acest sortiment de sare.
  • STIRI
    SARE MEDICINALA. Sarea medicinala este un substitut de sare, in care o parte din sodiu este inlocuita cu potasiu. Pe piata romaneasca exista sortimente in care s-a inlocuit intre 50% si 75% din clorura de sodiu cu clorura de potasiu. Clorurii de potasiu i se datoreaza si gustul amarui al acestui sortiment de sare. De aceea, cu cat cantitatea de potasiu creste, acea sare devine mai amara si nu mai are calitatile organoleptice ale sarii care contine clorura de sodiu in cantitati mari. Sarea romaneasca alimentara este iodata in totalitate, conform unei reglementari aparute in Romania de curand.

    CANCER. Cercetatorii japonezi sustin ca un consum excesiv de sare poate contribui nu numai la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, ci si la aparitia cancerului. Aceasta tendinta se observa in special in cazul barbatilor. Potrivit datelor obtinute de specialistii de la Centrul national de oncologie din Japonia, printre barbatii carora le plac produsele sarate, riscul de a suferi de cancer la stomac este de 1 la 500 de persoane. Spre deosebire de barbati, femeile carora le plac produsele sarate sunt supuse unui risc mai mic: 1 la 2.000.

    DIABET. Cercetatorii de la Institutul de medicina din Simons (SUA) au facut un studiu prin care au incercat sa demonstreze ca un regim alimentar vestic - bazat pe produse din carne, condimente, paine alba - creste cu 50% riscul de a dezvolta diabet zaharat. Acestia au ales mai mult de 70.000 de subiecti care au fost observati pe parcursul a 14 ani. La sfarsitul studiului, cazurile de diabet zaharat au fost inregistrate atat printre cei care au consumat multe dulciuri si carbohidrati, cat si printre cei care au preferat produsele din carne.

    ×
    Subiecte în articol: sare sodiu sarea