x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Israelul aprobă noi reguli care înlesnesc accesul la avort

Israelul aprobă noi reguli care înlesnesc accesul la avort

28 Iun 2022   •   09:36
Israelul aprobă noi reguli care înlesnesc accesul la avort

Parlamentul Israelului a votat o reformă care va înlesni accesul la avort. Măsura vine după decizia Curții Supreme a SUA care interzice acest drept, scrie AFP.

În prezent, avortul trebuie aprobat de o comisie a Ministerului israelian al Sănătății în urma unei întrevederi cu pacienta.

Reforma de acum permite caselor de asigurări de sănătate să deconteze avorturile și în centrele comunitare, pe lângă spitale și marile clinici. Cererea pacientelor va putea fi depusă online, fără să mai fie nevoie de prezența fizică în fața comisiei. 
"Timp de peste 30 de ani, Ministerul Sănătăţii a funcţionat după nişte reguli arhaice care îi împingeau pe membrii comisiei să facă tot ce le stă în putere pentru a reduce 'avorturile care nu sunt necesare', în special prin a le cere femeilor să îşi reconsidere alegerea. Reforma aprobată astăzi va pune în aplicare reguli mai simple, mai respectuoase şi progresive şi va consolida astfel dreptul femeilor de a dispune de corpul lor deoarece alegerea avortului aparţine femeilor", a explicat Nitzan Horowitz, ministrul Sănătății. 

El a denunțat decizia "represivă" a Curţii Supreme a SUA, principalul aliat al Israelului, care a anulat o hotărâre ce garanta dreptul femeilor  la avort.

Noile măsuri vor intra în vigoare după trei luni. 


 

×
Subiecte în articol: Israel avort