x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Leac pentru Alzheimer? Medicamentul-minune ar putea fi lansat pe piaţă în următorii ani

Leac pentru Alzheimer? Medicamentul-minune ar putea fi lansat pe piaţă în următorii ani

27 Dec 2013   •   16:56
Leac pentru Alzheimer? Medicamentul-minune ar putea fi lansat pe piaţă în următorii ani

Oamenii de ştiinţă s-au declarat "entuziasmaţi" de rezultatele preliminare ale unui studiu despre un nou medicament contra acumulărilor de proteine din creier ce ar putea fi lansat sub forma unei pastile contra maladiei Alzheimer în următorii cinci ani.

Noul medicament contra maladiei Alzheimer, care reduce cu până la 90% un component crucial (acumulări sau plăci de proteine cerebrale) care declanşează boala, va fi testat în viitorul apropiat pe câteva mii de pacienţi, conform dailymail.co.uk.

La pacienţii cu Alzheimer, cercetătorii au remarcat că anumite acumulări cerebrale, denumite proteine beta-amiloidă, se lipesc de celulele cerebrale, provocând modificări la nivelul memoriei, stării de dizpoziţie şi comportamentului zilnic.

Rezultatele unui studiu precedent, realizat pe 200 de pacienţi pe durata a trei luni, dar şi ale altor studii au arătat că acel medicament reduce plăcile amiloide cu până la 90 de procente.

Atât voluntari sănătoşi, cât şi pacienţi diagnosticaţi cu maladia Alzheimer, au luat acel medicament şi nu au prezentat efecte secundare serioase.

Noul test clinic va fi realizat pe un eşantion de peste 3.000 de persoane din 21 de ţări.

Prima fază, de 18 luni, a studiului, va include 1.960 de pacienţi cu o formă uşoară sau moderată de Alzheimer - un grup de pacienţi care prezintă deja plăci amiloide semnificative. A doua fază a studiului, care va dura doi ani, va fi realizată pe 1.500 de pacienţi care se află în primele stadii ale bolii, care prezintă dificultăţi de memorie.

Potrivit medicului Craig Ritchie de la Imperial College din Londra, implicat în acest studiu, noul medicament - intitulat MK-8931 - va fi produs sub forma unei pastile, fiind astfel uşor de administrat.

×
Subiecte în articol: alzheimer medicament