x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Legea antifumat, modificată! Vezi care sunt noutăţile

Legea antifumat, modificată! Vezi care sunt noutăţile

30 Mar 2016   •   15:23
Legea antifumat, modificată! Vezi care sunt noutăţile

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun, introducând şi amendamente care se referă la definirea spaţiului închis în care nu se poate fuma şi la posibilitatea de constituire de asociaţii sau cluburi de fumători.


Conform acestor amendamente, spaţiul închis va fi definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur. Spaţiul închis de la locul de muncă este orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, aflat într-un loc de muncă. În Legea 15/2016 de modificare şi completare a legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, spaţiul închis este definit ca un spaţiu cu acoperiş şi cel puţin doi pereţi.

Alte amendamente prevăd că fumatul este permis în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare etc, iar fumătorii se vor putea constitui în asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului.

Preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a arătat că a primit sesizări de la oameni care au reclamat restrângerea drepturilor fumătorilor.

"De principiu, la Legea 15 pe 2016 pentru modificarea Legii 349 din 2002 sunt doar argumente de natură medicală şi nu au fost avute în vedere celelalte argumente de natură economică şi foarte mulţi oameni dintr-o industrie, nu semnificativă, dar pe alocuri importantă în România, aceea a alimentaţiei publice, cei mai mulţi oameni pe mine m-au bombardat cu mailuri, cu sesizări, au semnalat probleme datorită aplicării acestei Legi 15/2016; cu alte cuvinte, restrângerea în totalitate a posibilităţii fumătorilor de a consuma astfel de produse. (...) Astăzi, Legea 15 prevede faptul că un spaţiu închis are doi pereţi şi un acoperiş, adică dacă este o terasă pe malul mării, unde bate vântul (...), acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult", a spus Boboc.

Vasilica Miron, senator PNL, a arătat că şi ea a primit petiţii de la restaurante, arătând că există situaţii în care clienţii spun că merg afară să fumeze şi nu mai achită nota de plată.

"Am primit şi foarte multe petiţii de la restaurante, cluburi, pub-uri. În ultima perioadă, după ce că au venituri foarte mici din cauză că nu se mai fumează, se confruntă şi cu alte probleme pentru că, de exemplu, în Centrul vechi toţi spun că ies la fumat şi nu-şi mai achită notele de plată", a arătat Miron.

Senatorul liberal Cristian Bodea a menţionat că, deşi nu este fumător, nu este de acord cu această lege.

"Nu mi se pare normal să interzicem în halul ăsta şi să forţăm oamenii într-o direcţie sau alta. Până la urmă suntem stăpânii vieţii noastre şi dacă vrem să ne sinucidem cu ţigări, ne sinucidem. Eu nu sunt fumător şi nu am evitat nici bărbat, nici femeie în jurul meu pe motiv că mă deranjează fumul. (...) Suntem liberi, dar am devenit aşa o societate de călugăriţe, mai nou, ceea ce nu-i frumos. Eu am considerat potrivit că, dacă sunt unii deranjaţi că într-o cameră se fumează, să instituim un fel de regulă să se declare fiecare local pentru fumători sau pentru nefumători şi, apoi, în funcţie de traficul de clienţi, s-ar fi adaptat după piaţă. Aşa îi forţăm să stea pe la uşi, să coboare în faţa Parlamentului, înghesuim lifturile... Sunt lucruri penibile", a mai spus Bodea.

Avizul Comisiei juridice în privinţa acestui proiect şi a amendamentelor vor fi transmise Comisiilor economice şi de sănătate ale Senatului, care sunt sesizate pe fond şi întocmesc raportul.

Proiect de lege al Guvernului stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun.

Legea 15/2016 care interzice fumatul în spaţii închise a intrat în vigoare în 17 martie.

Sursa: Agerpres 

×