x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Litotritia extracorporeala – bombardarea cu unde şoc a calculilor

Litotritia extracorporeala – bombardarea cu unde şoc a calculilor

de Dr Dana Tinică    |    12 Mar 2012   •   21:00
Litotritia extracorporeala – bombardarea cu unde şoc a calculilor

Litotritia extracorporeala este o metoda de tratare a calculilor renali. Spre deosebire de alte tipuri de interventii folosite in aceasta afectiune , aceasta metoda este neinvaziva (nu presupune incizii, taieturi), este putin dureroasa, rapida, asociata cu putine riscuri si cu o recuperare rapida. A fost folosita pentru prima data in 1980, de atunci metoda devenind din ce in ce mai perfectionata.

In principiu, litotritia extracorporeala presupune existenta unui generator electromagnetic care produce unde de soc. Acestea sunt directionate, focalizate pe o mica portiune a corpului, corespunzatoare calculului. Undele de soc strabat tesuturile moi, fara a le afecta si se concentreaza asupra calculului, pe care il fragmenteaza in bucatele mici, care vor fi apoi eliminate, in urmatoarele zile sau saptamani, prin urina. Directionarea undelor se face sub control radiologic si ecografic. De obicei, se folosesc 80-90 de unde pe minut, procedura durand 45-60 de minute. Directionarea foarte precisa are si inconveniente, pentru ca deplasarea rinichiului in timpul respiratiei face ca o parte din unde sa ramana fara efect.

Exista mai multe criterii care orienteaza in alegerea acestei metode de tratament: pozitia, structura, dimensiunile calculului. Litotritia extracorporeala se foloseste pentru eliminarea calculilor renali si celor situati in partea superioara a ureterului, la confluenta cu rinichiul (ureterul este tubul care conduce urina de la rinichi la vezica urinara), cu marime de pana la 2 cm . Unii calculi (de exemplu cei de cistina sau unele varietati de oxalat de calciu) au o structura mai dura si nu pot fi distrusi in acest mod.

Procedura este putin dureroasa, in functie calcul se apeleaza la sedare, anestezie locala sau regionala. Inainte cu o saptamana trebuie intrerupt (cu avizul medicului) tratamentul cu anticoagulante si antiagregante plachetare. Pacientul sta intins pe o masa cu un design special, care permite actiunea generatorului in partea poaterioara sau laterala a corpului. Activitatatea este zgomotoasa si poate produce durere (in general suportabila). Bolnavul este supravegheat o ora dupa interventie, dupa care poate pleca acasa. El va primi medicatie impotriva durerii si va trebui sa bea multe lichide pentru a favoriza eliminarea fragmentelor de calcul.
In zilele urmatoare poate prezenta hematurie (sange in urina) sau dureri abdominale, rareori putand apare sangerare in jurul rinichiului. O filtrare a urinei pentru obtinerea a fragmente de calcul si analiza lor in laborator este importanta pentru a preciza natura lor si a putea lua masuri de prevenire in viitor.

Metoda este, in genera,l inofensiva si are putine contraindicatii: sarcina, obezitate morbida, insuficienta renala, malformatii sau cancer renal, bolnavi cu tulburari de coagulare. Nu se face in timpul unei infectii renale sau urinare(se trateaza mai intai infectia). La unele persoane poate exacerba temporar o afectiune gastro-intestinala. Se recomanda precautie in cazul bolnavilor cu hipertensiune arteriala necontrolata medicamentos (creste riscul hemoragiilor).

Litotritia extracorporeala este o metoda sigura si eficienta, dar numai pentru cazurile care se incadreaza in indicatiile specifice. Oricum ea nu exclude formarea unor alti calculi in viitor, de aceea trebuie luate masuri de preventie (hidratare suficienta, evitarea suplimentelor care contin calciu, eventual modificari de dieta), iar in unele cazuri medicul va recomanda si un tratament medicamentos, in functie de natura calculului.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate