x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lumina care distruge cancerul

Lumina care distruge cancerul

de Steluta Indrei    |    24 Ian 2006   •   00:00
Lumina care distruge cancerul
STIINTA
Mai putin invaziva decat chirurgia clasica, mai tolerabila decat chimioterapia, terapia cu laser contra cancerului castiga din ce in ce mai mult teren in oncologie.
Cea mai recenta laserterapie anticancer este cea aplicata cu ajutorul nanotehnologiei (stiinta dezvoltarii tehnologiilor la scara nanometrica sau microscopica).

Una dintre cele mai mari probleme in tratarea cancerului este identificarea modului de a distruge tumorile fara a afecta tesuturile sanatoase. Ei bine, laserul si noile descoperiri in nanotehnologie permit tocmai neutralizarea celulelor canceroase fara afectarea tesuturilor sanatoase. Performanta apartine cercetatorilor de la Universitatea Stanford din California, insa ei spera ca in curand procedura va fi adoptata de clinici din intreaga lume.

Tuburi microscopice


Tehnica se bazeaza pe introducerea unor tuburi microscopice sintetice (nanotuburi de carbon) in celulele bolnave. Expuse la razele infrarosii ale unui laser, tuburile se incalzesc, omorand celulele canceroase, in timp ce restul celulelor fara tuburi raman intacte. "Chimioterapia standard distruge atat celulele canceroase, cat si pe cele normale.

Din acest motiv, pacientii supusi acestei proceduri isi pierd frecvent parul si sufera numeroase alte efecte secundare. Pentru noi, cea mai mare realizare este gasirea unui mod de a omori celulele canceroase, fara sa le distrugem pe cele sanatoase", a explicat cercetatorul Hongjie Dai.

Nanotuburile de carbon, folosite de echipa de la Standford, masoara doar cat jumatate din latimea unei molecule de ADN. De aceea, mii de astfel de tuburi pot patrunde usor intr-o celula. In conditii normale, lumina infrarosie trece prin corpul uman fara sa il afecteze.

Dar echipa de la Standford a descoperit ca, sub razele laser, nanotuburile se incalzesc cu ajutorul unei solutii aplicate pe acestea. Solutia ajunge in doar doua minute la o temperatura de 70 de grade. Dupa ce au plasat tuburile in celule, cercetatorii au observat ca tesutul canceros a fost distrus rapid de caldura generata de raza laser.

O alta problema a fost identificarea unui mod de a introduce nanotuburile in celulele canceroase, dar nu si in cele sanatoase. Cercetatorii au realizat acest lucru observand ca, spre deosebire de cele normale, celulele canceroase sunt acoperite de receptori pentru o vitamina cunoscuta ca fiind o forma a acidului folic. Specialistii au acoperit nanotuburile cu molecule ale acestei vitamine, ceea ce face mai usoara intrarea lor in celulele canceroase, fara sa atinga tesuturile sanatoase.

Substanta antitumori


Laserul deschide calea altor metode terapeutice revolutionare. Printre acestea se numara fototerapia dinamica cu laser, descoperita de elvetieni. Principiul terapiei este simplu: pacientului i se injecteaza o substanta inofensiva care, odata expusa laserului, are proprietatea de a distruge celulele canceroase.

Denumita Photofrin, substanta folosita se cantoneaza exact la nivelul celulelor ce urmeaza a fi eliminate. Principalul dezavantaj al Photofrin-ului consta in timpul relativ lung (aproximativ o luna si jumatate) pana cand pacientul il elimina complet din organism.

Fiind o substanta fotosensibilizanta, pe toata perioada respectiva, pielea pacientului prezinta o hipersensibilitate la lumina naturala. Pentru a evita acest efect secundar, el nu are voie sa se expuna la soare, trebuie sa utilizeze creme fotoprotectoare cu ecran total si ochelari de soare. Vestea buna este ca noi substante similare sunt testate clinic pentru a inlatura efectele adverse ale Photofrin-ului. Pentru a activa aceasta substanta este nevoie de o lumina pura. Aici intervine laserul, dar nu orice fel de raza laser, ci de culoare rosie.

Terapie eficienta


Profesorul doctor Philippe Monnier, seful Clinicii ORL de la Spitalul Universitar din Lausanne (Elvetia), a fost unul dintre primii specialisti care au dezvoltat fototerapia dinamica cu laser. "De sapte ani am tratat cu ajutorul acestei tehnici 112 pacienti. Cu un grad de reusita de 80%, fototerapia dinamica cu laser este cel mai eficient tratament disponibil la ora actuala pentru cancerele esofagului, faringelui si laringelui", sustine prof. Monnier.

In prezent, fototerapia dinamica si aplicatiile sale terapeutice sunt deja recunoscute si puse in practica de medici din mai multe state europene, Japonia si Statele Unite.

Rezultate remarcabile se obtin nu doar in sfera cancerelor ORL, ci si in ginecologie, gastroenterologie, urologie si oftalmologie.

DE RETINUT. Succesul terapiei cu laser depinde de un aspect esential: atat laserterapia cu tuburi nanometrice, cat si fototerapia dinamica se aplica numai in cazul cancerelor depistate precoce. Sau in cazul pacientilor care au fost deja tratati de cancer, iar ulterior au aparut tumori recidivante, care sunt observate pe parcursul supravegherii pacientului.

ISTORIC. Primele dispozitive laser au fost construite in 1958 de N.C. Basov si A.M. Prohovor (Rusia) si de C.H. Townes (SUA). Cei trei cercetatori au primit Premiul Nobel pentru Fizica in 1964 datorita acestor rezultate. La noi in tara, primul care s-a ocupat de acest important domeniu a fost Ion Agarbiceanu, fizician, cercetator si inventator in tehnica laserului si a luminii polarizate. Sub conducerea sa, pe linia cercetarilor initiate in domeniul amplificarii cuantice a luminii, a fost realizat in 1962 primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie.

STIATI CA

  • Denumirea LASER provine de la abrevierea cuvintelor Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation.
  • Razele care alcatuiesc fasciculul laser au aceeasi lungime de unda.
  • Laserul este un spot luminos extrem de puternic si eficient, care nu se disperseaza o data cu cresterea distantei. In momentul in care lumina laser se declanseaza, chiar la distanta foarte mare, spotul este foarte bine concentrat pe o arie mica. Acest avantaj este foarte important pentru ca medicul poate controla foarte bine locul in care laserul trebuie sa actioneze.
  • Primele sisteme medicale laser erau dotate cu generatoare de fascicule luminoase cu CO2. In prezent exista lasere mult mai performante, cu alte fascicule luminoare.
  • ×
    Subiecte în articol: laser celulele canceroase