Raluca are 7 ani şi merge la o grădiniţă pentru ambliopi, în Oradea. Ea suferă de retinopatie, iar operaţia pe care a făcut-o acum câţiva ani în Belgia nu a avut efect. Ralucăi îi place să spună poveşti, iar mama ei ar vrea să scoată un CD care să dovedească oamenilor că un copil orb nu e o povară, ci o bucurie.
În ciuda intervenţiei chirurgicale din Belgia, Raluca nu vede
Familia Ralucăi locuia până acum câţiva ani într-un apartament de 29 de metri pătraţi, în Oradea. Se înghesuiau în casa micuţă trei copii – un băiat şi două fete – şi părinţii lor. “Ne-am mutat la Sânnicolau Român, la 35 de kilometri de Oradea, pentru ca Raluca să aibă o curte, un spaţiu sigur în care să se plimbe. Fetiţa noastră s-a născut prematur, la şase luni, avea un kilogram la naştere, a stat câteva luni în incubator, dar la ieşirea din spital nu ni s-a spus să îi facem un control şi la ochi”, povesteşte Irina Ivan, mama Ralucăi. Când fetiţa a împlinit 7 luni, părinţii şi-au dat seama că nu vede. Îşi mişca ochii, dar nu urmărea persoanele cu privirea. Medicul oftalmolog care a consultat-o le-a spus părinţilor că fiica lor suferă de dezlipire de retină şi că au ajuns prea târziu la el.
Părinţii au aflat, după ce au mers pe la mai mulţi oftalmologi, că o operaţie care să o ajute pe Raluca se poate face în Belgia. La 23 şi 24 decembrie 2002 fetiţa a suferit câte o intervenţie chirurgicală la fiecare ochi. Apoi, părinţii au cumpărat lentilele de contact recomandate şi li s-a părut că Raluca reacţiona la lumină. “Punea mâna pe lanternă şi se mişca după ea, apoi, după două-trei luni, n-o mai interesa. În 2006 am mers din nou la clinica din Belgia, cu gândul să îi facem un implant de cristalin. Medicii de acolo ne-au spus însă că nu are rost să facă acest implant, pentru că retina era deslipită la ambii ochi. De unde am plecat, acolo am ajuns”, spune Irina Ivan.
UN CD CU POVEŞTI
Raluca poate să meargă singură la baie, dar nu reuşeşte să mănânce singură. “Are o capacitate de memorare fantastică; are talent la teatru şi mereu îşi alege să interpreteze personajele rele. Se joacă foarte rar cu copii sau cu păpuşile. Ea şi-a creat o lume a ei. Îi place să se înregistreze pe reportofon şi, mai nou, pe telefon şi să se asculte. Din păcate, nu prea se găsesc jocuri pentru copii nevăzători”, povesteşte mama. Irina Ivan a găsit pe un blog, gramo.ro, o idee care a încântat-o. Autorii blogului, sub numele “Citeşte o poveste”, le cereau celor care doresc să citească şi să înregistreze o poveste, pentru a face o bucurie “poate unui copil nevăzător, poate unui copil orfan, poate unui copil, pur şi simplu”. Raluca a înregistrat şi ea trei poveşti: “Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici”, “Capra cu trei iezi” şi “Fata din gutuia de aur”, iar mama sa le-a trimis celor de la gramo.ro. Irina a încercat să ia legătura şi cu un studio de înregistrări, pentru a scoate un CD cu poveşti citite de Raluca. “Nu vreau să scot bani de pe CD, ci vreau să facă acest lucru pentru alţi copii nevăzători sau cu probleme”, spune doamna Ivan. Ea le transmite părinţilor de copii cu handicap să nu îşi privească fiii ca pe o povară: “La început mi-a fost şi mie groază, dar Raluca a fost mereu o luptătoare şi ne-a învăţat şi pe noi cum să ne purtăm”.
Acum, fetiţa stă în timpul săptămânii la mătuşa ei din Oradea, pentru a putea merge zilnic la grădiniţa specială pentru ambliopi. În toamna următoare, Irina speră ca fiica ei să meargă la şcoală, pentru că există patru copii care suferă de aceeaşi deficienţă şi astfel se poate înfiinţa o clasă specială. Mama ar dori să îi poată cumpăra Ralucăi o maşină de scris în Braille, care costă în jur de 1.500 de lei, şi un aparat care are încorporat un reportofon care citeşte ce ai scris în Braille, care costă 3.800 de euro. Cei care au o sugestie pentru realizarea CD-ului cu poveşti o pot găsi pe Irina Ivan la aceste numere de telefon: 0729-97.55.87; 0259-39.52.77. Dacă vreţi să o ajutaţi pe Raluca să-şi cumpere maşina de scris în Braille, puteţi să depuneţi bani în contul deschis la BRD Oradea, Piaţa Ferdinand nr. 4, pe numele Ivan Irina Cornelia: RO05BRDE050SV19620560500.
Terapie la Hanovra
Andreea Creţu (20 de ani) avea o tumoră pe creier ce trebuia operată la o clinică din Hanovra. I-am publicat povestea la 1 august. Banii s-au strâns încet, dar sigur. La clinică, medicii au descoperit o a doua tumoră, lichidă, şi au operat-o. Ea va trebui să ajungă din nou la Hanovra în februarie, pentru a-şi trata vechea tumoră prin radioterapie. Pentru aceasta are nevoie de 10.000 de euro. Cine doreşte să o ajute pe Andreea poate vira bani în următoarele conturi, deschise pe numele Creţu Iulica: Sucursala BRD RAHOVA: Cont RON: RO27BRDE410SV69383374100; Cont EURO: RO61BRDE410SV08962364100 sau Sucursala ALPHA BANK UNIRII: Cont RON: RO69BUCU012541012511RO01; Cont EURO: RO26BUCU012541012511EU01. Andreea poate fi găsită la telefoanele: 0720-76.20.44; 0729-48.95.23, iar adresa ei de mail este: ada_cretu@yahoo.com.Citește pe Antena3.ro