x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mai ştiţi ce este siesta?

Mai ştiţi ce este siesta?

de Oana Antonescu    |    29 Iul 2008   •   00:00

Pe vremea bunicilor, somnul de după-amiază era o regulă peste care nici copilul, nici adultul nu trecea. Omul modern este activ, mereu grăbit şi nu are timp pentru siestă.

Pe vremea bunicilor, somnul de după-amiază era o regulă peste care nici copilul, nici adultul nu trecea. Omul modern este activ, mereu grăbit şi nu are timp pentru siestă. Deşi nu mai poate fi respectată, totuşi siesta este o cerinţă a organismului. Se pare că este întipărită în codul nostru genetic şi face parte din ciclurile naturale de somn. Starea de somnolenţă pe care cu toţii o avem la mijlocul zilei este cauzată de o scădere a activităţii cerebrale, care se poate vedea uşor efectuînd o electroencefalogramă. La orele prînzului adormim cu mult mai multă uşurinţă decît în orice alt moment al zilei. Senzaţia de somnolenţă este accentuată de un prînz îmbelşugat, însă aceeaşi stare apare şi dacă nu mîncăm. Potrivit specialiştilor, sînt suficiente 30-45 de minute de somn pentru a fi într-o formă mult mai bună. O siestă mai lungă de o oră nu are aceleaşi efecte benefice pentru organism.

 

Beneficii

Siesta creşte atenţia, memoria, capacitatea de concentrare şi randamentul, iar pentru cei care au activităţi de creaţie somnul de prînz este binevenit. Mai mult, se pare că somnul de prînz are o acţiune benefică şi asupra sistemului cardiovascular. O siestă de 30 de minute, de trei ori pe săptămînă, scade cu 37% riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat recent la Harvard School of Public Health. "Cei care nu au timp de siestă ar trebui să facă măcar o pauză de 10-15 minute la birou după masa de prînz, peste care nu ar trebui să sară niciodată. Siesta nu trebuie înlocuită cu o cafea strong, ci mai degrabă cu un ceai de plante. În cele 10-15 minute am putea face o plimbare sau am putea ţine ochii închişi pentru a ne detaşa total de activităţile zilnice. Lipsa siestei poate fi compensată de o dietă bogată în legume şi fructe proaspete şi un somn de opt ore în fiecare noapte", ne sfătuieşte dr Dana Mihaela Dinu, medic specialist medicină de familie.

 
TRADIŢIE. Siesta este o tradiţie pentru locuitorii Greciei, Spaniei, Italiei, Africii de Nord şi ai unor ţări din America de Sud şi Orientul Mijlociu, acolo unde temperaturile ridicate de la ora prînzului împiedică desfăşurarea unor activităţi. Aproape toate şcolile din China şi din Taiwan acordă copiilor o pauză de o jumătate de oră pentru somn, după masa de prînz. Unele firme japoneze au creat încăperi speciale în care angajaţii îşi pot face siesta după masa de prînz.

×
Subiecte în articol: siesta recomandări