x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mami, fă-ţi bagajul pentru maternitate!

Mami, fă-ţi bagajul pentru maternitate!

de Steluta Indrei    |    03 Feb 2009   •   00:00

De la 37-38 de săptămâni de sarcină, naşterea poate surveni oricând, iar momentul apariţiei primelor contracţii este întotdeauna însoţit de panică şi mari emoţii. De aceea, viitoarele mame trebuie să pregătească din timp trusoul pentru maternitate şi pentru primele zile cu bebeluşul. Şi cum lista cu obiecte necesare este destul de lungă, este bine să faci cumpărăturile când încă burtica îţi permite să mergi prin magazine. Lector universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia, îţi explică ce trebuie să pregăteşti pentru tine şi pentru bebeluşul tău.



Pentru mamă
Pentru ţinuta de spital vei avea nevoie de halat, prosoape, şosete, papuci, cămăşi de noapte şi o pijama (toate cu nasturi în faţă, astfel încât să permită alăptarea), chiloţi largi din bumbac sau de unică folosinţă (care se găsesc în magazinele pentru gravide). După naştere, sânii vor fi mai voluminoşi şi posibil dureroşi. Iată obiectele de care ai nevoie pentru a-i proteja: sutiene speciale de alăptare, prosop, cremă pentru hidratarea mameloanelor, pompă de muls, capete de sân (mameloane) din silicon, tampoane care protejează hainele de surplusul de lapte. Nu uita să iei două pachete de vată, pansamente sterile, tampoane igienice, pentru că după naştere vei avea scurgeri sangvinolente. În trusa cu obiecte de igienă personală trebuie să se găsească săpun (fără parfum), periuţă şi pastă de dinţi, perie de păr, farduri, creme, demachiant.

Din geanta pentru maternitate nu trebuie să lipsească nici obiectele care te vor ajuta să te relaxezi: aparatul foto, o carte (de preferat lectură uşoară), integrame, reviste, MP3 sau radio cu căşti, încărcătorul pentru telefonul mobil.

Pentru bebeluş
Trusoul bebeluşului trebuie să conţină hăinuţe pentru 0-3 luni: body-uri, bluziţe, pantalonaşi, căciuliţe, şoseţele, mănuşi (ca să nu se zgârie). Vei avea nevoie de scutece de unică folosinţă pentru nou-născuţi, prosoape, păturică moale. Poţi să mai pregăteşti comprese sterile, ser fiziologic, cremă pentru iritaţii fesiere, şampon şi ulei de corp pentru nou-născuţi, două biberoane pentru 0-3 luni, tetine, lapte praf. Pentru ieşirea din maternitate este bine să ai un costum gros, botoşei, căciuliţă (dacă este iarnă) sau o salopetă (vara). De asemenea, cumpără din vreme un coşuleţ sau un landou special pentru maşină. Acestea vor fi foarte utile pentru transportul bebeluşului de la maternitate, dar şi la următoarele vizite la medic sau alte deplasări.

DOCUMENTE.
Este foarte important să te asiguri că ai toate actele necesare la internarea în maternitate şi la declararea nou-născutului: buletin/carte de identitate, adeverinţă de salariat, bilet de trimitere de la medicul de familie, dosarul de analize şi ecografiile din timpul sarcinii, certificatul de căsătorie, certificatul de naştere al părinţilor (dacă aceştia nu sunt căsătoriţi).

×
Subiecte în articol: recomandări