x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Marile inventii ale stomatologiei

Marile inventii ale stomatologiei

14 Apr 2006   •   00:00

Durerile de dinti, cariile, igiena dintilor, anomaliile de pozitie a dintilor au constituit dintotdeauna o problema. Acum banale pentru noi, periuta si pasta de dinti, plombele, ata dentara, aparatele dentare sunt rezultatul unui drum lung in istoria stomatologiei. Tentativele de a umple spatiile lasate de carii au fost dintre cele mai ingenioase. Primele plombe erau confectionate din materiale diverse: bucati mici de piatra, terebentina, cauciuc si metale. Nici unul dintre aceste materiale nu s-a dovedit eficient, pentru ca nu se puteau fixa foarte bine pe dinte. In 1848, italianul Giovanni d’Arcoli a descoperit ca aurul are aceasta calitate si l-a folosit pentru confectionarea de plombe. In aceeasi perioada, stomatologii francezi au obtinut un alt tip de plomba, dintr-un amalgam de mercur cu alte metale.

Produse de igiena

Ata dentara nu este o inventie a secolului al XX-lea. Ea apartine vechilor civilizatii. Arheologii au descoperit scobitori si diferite forme de ata dentara la oamenii preistorici. Dar ata dentara, asa cum o cunoastem noi astazi, a fost patentata in 1815 de Levi Spear Parmly, un stomatolog din New Orleans, SUA.

Parmly folosea fire de matase pentru confectionarea ei. Comercializarea in masa a acestui produs a inceput abia in 1898. Ulterior, doctorul englez Charles C. Bass a inlocuit matasea cu nailonul.

Nici periuta de dinti nu este o inventie recenta. Documentele atesta ca, in jurul secolului al XVII-lea, chinezii foloseau astfel de obiecte, confectionate din par de porc. Stomatologii francezi au fost cei care au insistat asupra importantei igienei dintilor, pornind chiar o campanie in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Cu toate acestea, periutele de dinti asemanatoare ca forma celor de astazi au fost folosite la scara larga abia dupa al doilea razboi mondial. Nu se stie cine a inventat prima periuta de dinti electrica, dar cert este ca a aparut in 1939, in Elvetia. Pasta de dinti era folosita inca din anul 500 i.Hr., in China si India. In anii 1800, pasta de dinti se realiza din sapun si se comercializa in borcane. Doctorul american Washington Sheffield a folosit pentru prima data tubul special, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial sapunul a fost inlocuit cu detergenti sintetici. Fluorul a fost adaugat mult mai tarziu in compozitia pastei de dinti.

Ortodontie

Anomaliile de pozitie a dintilor pe arcadele dentare au constituit o problema de la inceputurile omenirii. Incercarile de a corecta aceste probleme dateaza inca din anul 1000 d.Hr. Dar ortodontologia, ca disciplina medicala stomatologica, nu a existat pana in anul 1880. Istoria medicinei atesta doi medici la titlul de "parinte al ortodontologiei". Unul dintre ei, Norman W. Kingsley, a scris primul tratat despre anomaliile maxilarului, tratat care a adus mari contributii in stiinta stomatologiei. Cel de-al doilea medic a fost J.N. Farrar, care era foarte apreciat pentru modul de realizare a aparatelor dentare.

ANESTEZIE. Pentru a trata durerile dentare, chinezii apelau la acupunctura. Insa primul anestezic local utilizat in stomatologie a fost cocaina, iar stomatologul Carl Koller a fost primul care a folosit-o, in 1884. Dar cocaina crea dependenta, motiv pentru care oamenii de stiinta au cautat un alt anestezic. Chimistul german Alfred Einhorn (foto) a descoperit, in 1905, novocaina. Desi Einhorn o recomanda ca anestezic in interventiile chirurgicale majore, novocaina si-a gasit intrebuintare si in stomatologie.

×
Subiecte în articol: dinţi istoria medicinei