x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masa de Paști: Cum mâncăm corect pentru a evita problemele digestive

Masa de Paști: Cum mâncăm corect pentru a evita problemele digestive

de Georgiana Ionita    |    30 Apr 2016   •   11:54
Masa de Paști: Cum mâncăm corect pentru a evita problemele digestive
Sursa foto: Joelcamera/Getty Images/iStockphoto

An de an, în perioada Sărbătorilor Pascale, românii sunt clienți fideli ai serviciului de Ambulanță în urma exceselor alimentare. Drobul, friptura, cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt doar câteva din bunătățile tradiționale care pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de periculoase dacă le mâncăm cu lăcomie. Am stat de vorbă cu Ana Maria Iulian, medic primar specialist în nutriție, și am aflat cum ar trebui să mâncăm la masa de Paști pentru a evita neplăcerile digestive care ne pot strica mini-vacanța.

Doctorul Ana Maria Iulian ne recomandă să păstrăm ritualul celor trei mese pe zi, ca în orice zi a anului, pe lângă care putem adăuga două gustări dulci. „Dacă știm că vom avea parte de o masă copioasă, am putea mânca mai puțin la mesele anterioare sau chiar am putea sări peste gustări. După cum teroretic șiți deja, vom încerca să nu combinăm carnea de miel cu cartofii sau cu orezul și să avem alături salate de legume proaspete, de sezon, mestecând încet și atent, bucurandu-ne mai puțin de masă și mai mult de prezența oamenilor dragi de la masa de Paști”, explică nutriționistul.

Riscurile exceselor alimentare pot duce la o digestie mult îngreunată, care se va finaliza cu un sindrom dispeptic (indigestia) de tip gastritic sau colecistic, manifestat în general prin dureri în epigastru și hipocondrul drept, greață, vărsături post-prandiale, meteorism, cefalee. „Dacă vom combina alimentele grase cu alcool în cantitate mai mare, se poate ajunge la o pancreatită acută necrotico-hemoragică, care nu necesită doar consult medical cu internare, ci frecvent, intervenție chirurgicală”.

Cum mâncăm carnea de miel?

„Carnea de miel, în special cea de miel foarte tânăr, sub trei luni, este bogată în purine, și de aceea pentru pranz se va consuma în compania legumelor și nu a glucidelor lente, greu de digerat, cum ar fi cele din cartofi”, spune medicul.

Tradiționalul drob de miel trebuie pregătit cu multe verdețuri și mai puține ouă și ficat, iar pentru a facilita digestia se va servi alături de legume de sezon cum sunt salata, ceapa verde, ridichile și pătrunjelul.

La capitolul dulciuri, nutriționistul ne recomandă să mâncăm cozonacul pe post de gustare, între mese, și nu la sfârșitul unei mese copioase ”cu de toate”.

Câte ouă avem voie să mâncăm?

Potrivit medicului, nu este vorba despre numărul de ouă, ci despre echilibru: „La o masa vom mânca unul sau două ouă, combinate cu legume și puține glucide lente (pâine, crackers)”.

Ea mai sfătuiește să nu uităm că grăsimile au nevoie de săruri biliare pentru a fi digerate mai ușor, de aceea „dacă suferim de colecistită cronică, pancreatită sau hepatită, vom lua de la începutul meselor principale câte un comprimat de săruri biliare și enzime pancreatice, limitând consumul ouălor la două pe zi”.

Alimentația după perioada postului

Pentru cei care au ținut post, schimbarea bruscă a alimentației poate avea efecte negative asupra organismului, de aceea ei trebuie să adopte un meniu bogat în legume proaspete, de sezon consumate ca atare, sau gătite la abur, fie sotate puțin în ulei de măsline. „Trebuie să înțelegem că este dificil pentru organism, uneori cu consecințe negative imediate (boli acute), ca după o perioadă de restricții alimentare, cantitative și calitative, să digere și să absoarbă brusc o cantitate mare de alimente, asociate incorect: glucide rapide împreună cu cele lente, alături de multe proteine și o mare cantitate de grăsimi saturate”.

 

Medicul Ana Maria Iulian sfătuiește:

Sărbătorile Pascale reprezintă o perioadă în care ne bucurăm de prezența celor dragi alături de noi și de aceea convivialitatea este cea care ar trebui să primeze, cu alte cuvinte, stând cu toții alături la masă, vorbim, ascultăm, mestecam bine și pe îndelete, facem conversație și în consecință, mâncăm mai puțin, iar mesele durează mai mult, deci avem timp să și digerăm. Dacă pe lângă toate acestea ne mai și plimbăm între mese, nu exagerăm cu consumul de alcool, acumulăm emoții pozitive și avem grijă să dormim suficient în mica vacanță de Paști, putem spune că am înțeles care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos.

 

 

Sărbătorile Pascale ar trebui să fie despre smerenie, familie, liniște, pace, și mai puțin despre mese copioase și mâncat lacom.

×