de ANDRADA FLORIA | |
TERAPII ALTERNATIVE | |
Cum putem preveni imbolnavirile? Aceasta este principala intrebare la care raspunde filozofia orientala a masajului
shiatsu. Pentru ca shiatsu inseamna de fapt stimularea resurselor naturale ale organismului in scopul atingerii echilibrului interior. Shiatsu este o terapie originara din Japonia, care porneste de la ideea ca functionarea sanatoasa a organismului este conditionata de starea de echilibru sau dezechilibru a retelei de meridiane ale corpului uman prin care circula energia Qi, forta vitala care, conform filozofiei orientale, anima viata in Univers. "Spre deosebire de occidentali, care se preocupa de sanatatea lor doar dupa ce s-au imbolnavit deja, orientalii merg pe principiul prevenirii bolilor, prin echilibrare energetica", arata dr. Serban Damian, medic generalist si masoterapeut la Clinica Corpores Medical. In terapia shiatsu, aceasta stare de echilibru este atinsa prin apasarea cu degetele, pumnii sau chiar si coatele pe anumite trasee si puncte esentiale ale corpului (aceleasi din acupunctura).
Detensionarea organismului
Explicatia biochimica a mecanismului shiatsu este aceea ca, prin apasarea acestor puncte, se elibereaza in organism anumite substante, dintre care endorfinele sunt cele mai cunoscute si prin producerea carora durerea scade. Efectul imediat al masajului shiatsu este detensionarea intregului organism. Prin apasare se inlatura stresul, care, dupa orientali, este cauza principala a tulburarilor fizice si psihice, intr-o faza initiala, si apoi a bolilor organice. "Nu putem spune ca shiatsu vindeca boli grave, cum ar fi un ulcer sau o cardiopatie ischemica, insa ajuta omul la nivelul cel mai subtil al tulburarilor care pot duce la aceste boli", precizeaza dr. Serban Damian. Pe de alta parte, afectiuni cum ar fi cefaleele, lombalgiile, durerile de umar pot fi ameliorate daca facem 2-3 sedinte de masaj pe saptamana.
STIATI CAâ¦
|
Terapia shiatsu poate vindeca tulburarile psihice usoare, cum ar fi anxietatea sau depresia, inducand o stare de relaxare totala a intregului organism.
Dupa o sedinta de o ora de apasare shiatsu, individul poate trece de la ras la plans, dar de cele mai multe ori adoarme.
Semnul cel mai bun pentru ca terapeutul sa isi dea seama daca masajul are efect este respiratia. Daca este lenta, profunda, masajul a functionat.
Tratamentul shiatsu este stabilit de terapeut, insa cele mai recomandate sunt seriile de 10 sedinte, iar o sedinta costa 300.000 de lei.
|