x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masajul iti ia durerea cu mana

Masajul iti ia durerea cu mana

de Liana Hainarosie    |    28 Feb 2006   •   00:00
Masajul iti ia durerea cu mana
TERAPII COMPLEMENTARE
De cate ori durerea de picioare v-a stricat buna-dispozitie si v-a creat o stare de disconfort? Daca raspunsul este "de multe ori!" inseamna ca veti invata rapid tehnicile de masaj al picioarelor. "Masajul picioarelor obosite cuprinde miscari pentru tot membrul inferior, incepand cu degetul mare, continuand cu masajul gleznelor, gambelor, copselor si terminand cu regiunea fesiera", afirma dr. Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Masajul se efectueaza atat pe partea anterioara a piciorului, cat si pe cea posterioara. "Miscarile de masaj sunt adaptate in functie de portiunea unde se efectueaza si au rolul de a facilita circulatia de intoarcere a sangelui. Masajul partii posterioare se incepe cu regiunea fesiera. Manevrele folosite de masor sunt netezirea (care se realizeaza cu ambele maini, miscarile sunt alternative sau succesive, alunecand spre regiunea lombara), frictiunile, framantarea, tocatul si vibratiile. Frictiunile sunt energice, iar framantatul cuprinde miscari de stoarcere si presiune cu pumnii. Tocatul se face cu marginea exterioara a palmelor. In masajul coapsei, framantatul este procedeul de baza. Gamba se maseaza prin alunecari lungi de la calcai spre genunchi", explica dr. Georgiana Tache.

Partea anterioara

Dupa masajul partii posterioare urmeaza cel al partii anterioare. Se incepe cu masajul talpii piciorului, se continua cu gamba, genunchiul si coapsa. "Masajul piciorului se executa minutios, deoarece este o zona bogata in reactii reflexe complexe. La degete se folosesc neteziri, frictiuni, tractiuni si scuturari usoare. Pentru glezna, masorul recurge la neteziri, presiuni, frictiuni. La gambe se fac doar neteziri si frictiuni. Masajul genunchiului consta in alunecari si frictiuni usoare. Pe coapse se intrebuinteaza toate manevrele de masaj, mai putin pe fata interna, care este foarte sensibila", afirma medicul.

CAUZE. Toti putem fi afectati de senzatia de picioare obosite sau de tensiune mai ales la nivelul talpii piciorului sau al gambei. Aceasta senzatie apare cand stam foarte mult in picioare sau pe scaun fara sa ne ridicam. In aceste cazuri, circulatia veno-limfatica de intoarcere este incetinita.

SFATUL MEDICULUI
Dr. Georgiana Tache spune ca masajul picioarelor obosite dureaza 20 de minute. "Daca temperatura de afara creste, fiind facilitata senzatia de picioare grele, din cauza vasodilatatiei si a retinerii de lichide in sistemul venos, se recomanda masajul de 2-3 ori pe saptamana. El se poate realiza atat intr-un centru specializat, cat si acasa", este de parere medicul. De asemenea, pentru inlaturarea senzatiei de picioare grele se recomanda adoptarea posturilor care faciliteaza circulatia sangvina. Ele constau in ridicarea picioarelor la un nivel superior inimii. Pentru aceasta se intrebuinteaza pernele, taburetul, peretele.
×
Subiecte în articol: masajul