x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masti mostenite de la bunica

Masti mostenite de la bunica

de Liana Hainarosie    |    09 Aug 2005   •   00:00
Masti mostenite de la bunica
COSMETICA
Va mai amintiti cum se facea frumoasa bunica? Cu malai, faina de ovaz, miere pentru catifelarea pielii. Aburi din musetel, galbenele, masca din ou pentru prospetimea tenului. Doctorul Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne-a facut o clasificare a acestor metode de infrumusetare "mostenite de la bunica", in functie de tipul de ten.

Un truc folosit inca de pe vremea bunicii este hidratarea tenului uscat si cu probleme cu ajutorul uleiului vegetal, fie de floarea-soarelui, fie de rapita. Uleiul se aplica pur si simplu pe fata cu un tampon de vata, dupa ce tenul a fost curatat in prealabil. "Folosita de peste 4.000 de ani , faina de ovaz este un agent foarte bun de calmare a tenului. Se folosesc aproximativ 50 g de faina de ovaz foarte bine macinata la 250 ml de apa calduta. Se amesteca bine si se aplica pe fata. Se recomanda persoanelor care au tegumentele fetei foarte prost hidratate si uscate. Aceste persoane pot renunta la folosirea sapunului in favoarea amestecului din faina de ovaz si apa pentru a-si curata tenul", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

Argila, comprese, malai

Daca aveti tenul gras, masca din argila se potriveste tipului dumneavoastra de piele. Argila are proprietati de curatare si de tonifiere a tenului. Si, din cauza ca are efect temporar, masca din argila trebuie repetata des. La o cana de 200 ml de apa calduta se pun o lingurita jumatate, doua lingurite de faina de argila. Se amesteca si se aplica masca pe fata timp de 15-20 de minute, dupa care se clateste cu apa calduta. In fiecare saptamana se fac doua aplicatii. "Daca este un ten foarte gras si cu probleme se poate aplica o masca la doua zile. Dar, daca este un ten cu tendinte spre gras, masca din argila se va face o data pe saptamana", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

Pentru a ne curata mai bine tenul de impuritati, medicul ne sfatuieste sa folosim compresele astringente din infuzii de hamamelis, coada-racului, coaja de stejar. Se face o infuzie mai concentrata din ceai, se umezeste o compresa si se aplica pe fata. E indicat ca aceste comprese sa se repete in fiecare seara, dupa ce am degresat fata. La 200 ml de apa se foloseste o lingura, o lingura si jumatate de planta.

Frictionarile cu malai va suna cunoscut? Ele se folosesc pentru ca pielea sa devina catifelata. Aplicatiile cu malai se pot utiliza in fiecare zi, dupa ce ne-am spalat pe fata.

LAPTE. Recomandat mai ales tenului uscat, laptele gras poate fi combinat cu miere. Ne putem spala pe fata cu lapte si miere sau putem folosi aceasta combinatie ca masca, timp de 15-20 de minute, dupa ce tenul a fost degresat. La o cana de lapte de 200 ml se adauga una-doua lingurite de miere.

MIERE. Bogata in minerale, vitamine si un foarte bun antioxidant, mierea este ideala mai ales pentru tenurile cu tendinta de uscaciune. Se poate folosi ca masca, direct pe ten, timp de 20 de minute, sau poate fi dizolvata in infuzie sau decoct - cu care se tamponeaza fata.

ABURI. Cu rol de degresare pentru toate tipurile de ten se folosesc aburii din infuzii de plante. Planta se pune in apa fierbinte. Ne aplecam deasupra recipientului cu un prosop pe cap si stam 3-5 minute. Infuziile pot fi din urzica, coaja de stejar, musetel, coada-soricelului, galbenele.

OU. Masca din ou, care este hranitoare, se poate folosi o data sau de doua ori pe saptamana. Si, chiar daca este indicata cu precadere persoanelor care au tenul uscat, dr. Papazian-Urdareanu afirma ca si cei cu tenul gras pot beneficia de un aport suplimentar de produse active.
×
Subiecte în articol: tenul masca