x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Maternitatea din Dudesti

Maternitatea din Dudesti

de Oana Antonescu    |    28 Iun 2005   •   00:00
Maternitatea din Dudesti

Spitalul Caritas, infiintat din initiativa particulara, se leaga de numele doctorului Sigismund Cohl si de comunitatea evreiasca din Romania.

Spitalul Caritas, infiintat din initiativa particulara, se leaga de numele doctorului Sigismund Cohl si de comunitatea evreiasca din Romania.
Doctorul Cohl ii cere presedintelui comunitatii evreiesti, doctorul W. Filderman, un teren pe care sa construiasca o maternitate. In 1919 este ridicata cladirea spitalului pe un teren de 13.000 de metri patrati din strada Traian de astazi. Motivatia doctorului Cohl nu tinea doar de oferirea de servicii medicale gratuite pentru patura de muncitori in mijlocul careia se afla spitalul. El dorea, de asemenea, accesul evreilor la unele specializari medicale la care posibilitatea de a patrunde era mica la acea vreme. Drept urmare, cea mai mare parte din echipa medicala de la Caritas va fi constituita din evrei.

Inaugurare cu regi


Renumele Spitalului Caritas creste semnificativ din 1933, cand pe acelasi teren se infiinteaza "Noua Maternitate". Sprijinul material a venit si de data aceasta, in mare masura, de la comunitatea evreiasca. In noul spital puteau fi adapostiti 150 de bolnavi in cele trei servicii disponibile: ginecologie si obstetrica, chirurgie si urologie. Spitalul avea la acea vreme si servicii de consultatii zilnice, boli interne, pediatrie, dermatologie, neurologie, ORL, stomatologie, precum si o completa instalatie de radiologie si laborator de analize, foarte bine dotat. Abia acum se poate spune ca noul spital al comunitatii evreilor devine una dintre cele mai impunatoare institutii medicale din Capitala. La inaugurarea din 26 iunie 1933 participa insusi Regele Carol al II-lea si Regina Elisabeta a Greciei.

O a treia cladire este ridicata la Spitalul Caritas in anul 1936, din initiativa si sub grija doctorului Marcu Cajal, unul dintre primii specialisti in pediatrie din Romania. Nicolae Cajal (1919-2004), fiul lui Marcu Cajal, a fost presedintele Academiei de Stiinte Medicale si presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). In 2004, denumirii Spitalului Clinic Caritas i-a fost adaugat, in semn de omagiu, numele "Acad. Nicolae Cajal".

"Desi sustinut de comunitatea de evrei, spitalul avea pacienti indiferent de religie sau de starea materiala. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, spitalul avea trei clinici: chirurgia, maternitatea si pneumopftiziologia. Decizia din 1940 de a interzice evreilor accesul la cursurile Facultatii de Medicina are ca urmare infiintarea, chiar in incinta spitalului Caritas, a unei scoli de medicina exclusiv pentru aceasta comunitate. Scoala ia fiinta in mai 1942 sub denumirea de «Facultatea de Medicina pentru Evrei». In 1944 se revine asupra deciziei, evreii obtinand permisiunea de a se inscrie din nou la Facultatea de Medicina", ne reaminteste actualul director al Spitalului Caritas, prof. dr. Eugen Bratucu.

Trecerea la "stat"


Anul 1948 marcheaza trecerea Spitalului Caritas de la comunitatea evreiasca in proprietatea statului. Incepand cu acelasi an, doua clinici vor fi destinate invatamantului universitar: cea de chirurgie - sef de clinica Ion Juvara si cea de cardiologie - sef de clinica Constantin Iliescu. Maternitatea ramane, pana in 1990, singura clinica ce nu intra in serviciul universitar. Pana in 1990, Spitalul Caritas cunoaste o extindere impresionanta, ajungand la cifra fabuloasa de 700 de paturi. Ea devine astfel cea mai mare maternitate din Bucuresti. Abia in 1999, Spitalul Caritas este retrocedat comunitatii evreiesti din Romania, dar administrarea ii revine Primariei Sectorului 3.

In prezent, aici se pregatesc studenti din anii III, IV, V si VI in chirurgie, cardiologie si obstetrica, fiind un puternic centru de invatamant medical. Caritas are astazi o capacitate de 468 de paturi si anual sunt internati intre 27.000 si 28.000 de pacienti.

DISCURS. "Asezat in cartierul populat al Dudestilor, in mijlocul celei mai active si mai sarace paturi muncitoresti, dar tocmai din aceasta cauza mai expusa pericolului contactarii boalelor, noua creatiune isi propune sa dea gratuit asistenta oricarui bolnav sarac, dar mai ales protectie mamei si copilului, indatoriri care imbraca pentru orice stat caracterul unor comandamente morale si nationale"
Fragment din discursul ministrului Muncii si Sanatatii, D. R. Ioanitescu, la inaugurarea Noii Maternitati, din anul 1933
×
Subiecte în articol: spitalul caritas