Producatorii de medicamente au ascuns rapoarte care arata ca mai multe antipsihotice pe care s-au incasat 16 miliarde de dolari intr-un an (2010), nu sunt mai eficiente ca zaharul, informeaza Washington Post, citand un studiu publicat de psihiatrul Erick Turner, de la Universitatea de Medicina si Stiintele Naturii din Oregon. Studiul a fost publicat in revista de specialitate PloS Medicine si poate avea un impact devastator pentru industria farmaceutica.
Intre medicamentele criticate de studiile de specialitate se numara si produse scumpe, de mare succes comercial pe piata internationala, inclusiv Risperdal sau Risperidone (cu substanta activa Risperidona), Seroquel (quetiapina), Zyprexa (olanzapina) si Abilify (aripiprazola). Utilizate in tratamentul schizofreniei, tulburarilor bipolare si altor tulburari mentale, aceste medicamente se gasesc si pe piata romaneasca, la preturi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei flaconul, in functie de marca si dozaj.
In procesul de aprobare a medicamentelor, companiile farmaceutice au comandat 24 de studii ce se gasesc in baza de date a FDA (Administratia Medicamentelor si Alimentelor din SUA). Dar patru dintre aceste studii nu au fost publicate niciodata si au ramas doar pe site-ul FDA, unde numai un specialist cu pregatire in statistica poate realiza despre ce este vorba. Toate aceste patru studii nu sunt deloc magulitoare pentru producatorii de medicamente.
Trei dintre studii arata ca medicamentele analizate (de pilda, Abilify) nu sunt mai eficiente in tratamentul schizofreniei decat o 'pastila' de zahar. Al patrulea studiu arata ca medicamentele respective ajuta pacientii ceva mai mult decat o pastila placebo, insa efectul lor este inferior medicamentelor existente deja pe piata si mai ieftine. De exemplu, Haldol (haloperidol) ar fi mai eficient decat Geodon (zipasidona).
Erick Turner si-a exprimat convingerea ca medicii psihiatri ar fi fost mai precauti in prescrierea acestor medicamente, daca ar fi citit in publicatiile de specialitate nu doar studiile favorabile.
Turner, care a lucrat si pentru FDA, noteaza ca, in ansamblu, exista o diferenta de opt procente intre eficacitatea in tratamentul schizofreniei masurata de studiile favorabile si cele patru studii critice.
Surse din piata romaneasca de medicamente au declarat, pentru Jurnalul National, ca medicamentele "problema", cum sunt Abilify sau Geodon, nu au o cota de piata foarte mare. "Celelalte produse au facut parte din grupa medicamentelor analizate, dar pentru acelea concluziile nu au fost la fel de nagative in studiile pomenite", precizeaza sursele.