Studiile prezentate la conferinţa American Society of Clinical Oncology (Chicago, iunie 2014) au vizat molecule noi, ce ţintesc tumorile rezistente la terapiile tradiţionale
Cancerele avansate de plămân, al sângelui, tiroidei şi ovarian, rezistente la terapiile cunoscute, au răspuns favorabil la noile medicamente, prezentate la conferinţa anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO) de la Chicago. Unul dintre aceste medicamente a reuşit să prelungească durata de viaţă a bolnavilor de leucemie limfoidă cronică, forma rezistentă la chimioterapie combinată cu anticorpi, tratament standard, administrat în cazul acestui cancer al sângelui. Noua moleculă stimulează autodistrugerea celulelor maligne şi blochează înmulţirea lor. Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) a aprobat, la sfârşitul lui 2013, tratamentul cu acest medicament a limfoamelor rezistente şi, din februarie 2014, a fost introdus în tratamentul leucemiei.
Este pentru prima dată când un medicament anticancer, administrat oral, permite o creştere substanţială a duratei de viaţă a acestor pacienţi cu unele forme de cancer, au subliniat cercetătorii care au prezentat rezultatele studiului clinic la ediţia din acest an a ASCO de la Chicago. Cu ibrutinib, aproximativ 80% dintre pacienţi erau încă în remisie după un an, adică cu doi ani mai mult comparativ cu ceea ce putem spera în cazul terapiei standard, a explicat doctorul John Byrd, profesor de medicină la Universitatea Ohio. Studiul clinic a fost efectuat pe un lot de 391 de pacienţi cu vârsta medie de 67 de ani. Profesorul Byrd recomandă, pe baza datelor oferite de studiu, utilizarea noului medicament ca terpaie de primă linie.
Un alt tratament conceput să ţintească tumora în mai multe puncte, inclusiv în capacitatea ei de a dezvolta o reţea de vase de sânge pentru alimentare, a permis stoparea evoluţiei aproximativ un an şi jumătate a cancerelor agresive de tiroidă. Medicamentul a mai reuşit să reducă dimensiunea tumorii la aproape două treimi dintre pacienţii testaţi. Doctorul Martin Schumberger, oncolog la Universitatea Paris-Sud, care a coordonat studiul clinic de fază 3 pe un grup de 392 de pacienţi, spune că este încrezător că noul medicament (lenvatinib) va face parte din tratamentul acestui tip de cancer al tiroidei, refractar la iod radioactiv, care este eficient în majoritatea cazurilor.
Al treilea studiu clinic, prezentat, de asemenea, la ASCO 2014 de la Chicago, a vizat un medicament (cyramza) care blochează formarea de vase sanguiune în tumora malignă. Medicamentul este deja aprobat de FDA din februarie 2014 pentru tratamentul cancerului agresiv al esofagului. Acelaşi medicament s-a dovedit eficient şi în cancerul pulmonar avansat, prin prelungirea sensibilă a speranţei de viaţă a pacienţilor. După aproxiamtiv zece ani, e primul tratament care îmbunătăţeşte evoluţia acestui cancer printr-o terapie alternativă la chimioterapie, explică doctorul Maurice Perol, şeful serviciului de oncologie toracică din cadrul Centrului de Luptă contra Cancerului diin Lyon, principalul autor al studiului. Specialiştii reuniţi la Chicago au subliniat că există numeroase categorii de molecule anticancer, fiecare acţionând cu precizie, ţintit tumora, pentru a bloca înmulţirea şi dezvoltarea celulelor maligne. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care chimioterapia tradiţională reuşeşte doar stoparea multiplicării celulelor şi aceasta cu multiple efecte secundare. Odată cu dezvoltarea medicinei genomice, înregistrată în ultimii ani, este posibil să se facă faţă şi altor cancere rezistente la tratamentele standarde, spune oncologul Gregory Masters de la Helen Graham Cancer Center Newark.