x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate (P) Medicamentele noi – un beneficiu important pentru pacientii romani

(P) Medicamentele noi – un beneficiu important pentru pacientii romani

29 Oct 2012   •   00:10
Daca penicilina nu ar fi fost inventata, oare cati dintre noi am fi azi sanatosi? Daca antibioticele nu ar fi fost inventate, oare cate infectii s-ar fi raspandit, iar lumea cum ar fi aratat in zilele noastre?

In lume, la momentul actual exista 30.000 de boli si doar pentru 25% dintre acestea s-a identificat pana in prezent un tratament eficient. Pentru restul de 75%, pentru care nu s-a descoperit inca tratamentul, se continua procesul de cercetare si dezvoltare, un proces laborios, indelungat si costisitor. Efortul oamenilor de stiinta se intinde pe o perioada de peste 10 de ani, iar investitiile companiilor farmaceutice americane in cercetarea si dezvoltarea unei singure molecule cu potential de medicament se ridica la peste 1 mld. $, conform datelor furnizate de PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America – Asociatia companiilor americane de cercetare si productie farmaceutica).

Mai mult de atat, industria farmaceutica este industria care investeste cel mai mult in cercetare si dezvoltare. In anul 2009, aproape 16% din totalul sectorului farmaceutic a mers catre identificarea unei molecule cu potential terapeutic, in scopul tratarii afectiunii, reducerii perioadei de boala si imbunatatirii calitatii vietii pacientilor. Prin acest efort continuu de cercetare si dezvoltare de noi medicamente s-a ajuns ca boli care pareau fara speranta, azi sa fie eradicate sau tinute sub control. Astfel ca variola a fost eradicata, HIV/SIDA a devenit o afectiune cu care se poate trai in conditii normale timp indelungat, cancerul si bolile cardiovasculare au tratamente eficiente care, desi nu vindeca boala complet, prelungesc durata de viata a pacientilor si imbunatatesc calitatea vietii acestora.

Dar nu este suficient ca industria farmaceutica sa descopere medicamente noi, e nevoie ca pacientii sa poata beneficia de acestea. Odata cu comercializarea acestor medicamente se permite de fapt continuarea ciclului de cercetare si dezvoltare, pastrand speranta ca si cele mai grave boli vor putea fi tratate in viitor. In majoritatea tarilor, accesul pacientilor la tratamente noi si costisitoare este facilitat prin compensarea medicamentelor respective de catre stat.

Sperantele romanilor sunt in cele peste 100 de molecule si indicatii terapeutice aflate pe lista de asteptare, peste 100 de tratamente care sunt mai eficiente, care pot reduce perioada de boala, care au mai putine efecte adverse si pot reduce perioada de recuperare a pacientilor. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, de afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant. 

Din pacate, in Romania lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. Prin urmare, medicamentele care au fost compensate in ultimii cinci ani in Europa nu sunt compensate si in Romania. In prezent, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul in care medicamentele noi au fost aprobate, fara ca acestea sa fi ajuns inca la pacientii romani. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapta 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.
Se creaza astfel o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor romani la tratamente de ultima generatie. Romanii ajung sa fie tratati cu medicamente vechi pentru afectiuni nou aparute sau afectiuni cunoscute care au evoluat intre timp, ceea ce genereaza un puternic impact social si economic.

Social, ca si consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16.000 de ani de viata activa la 100.000 de persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate - DALY), clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor in Europa Centrala si de Est.

Economic, Romania pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro – reprezentand 15% din PIB in anul 2010- din cauza conditiilor precare de sanatate, iar daca starea sanatatii populatiei ar ajunge la nivelul mediu din UE, Romania ar avea surplus economic de 6,7 miliarde de euro, potrivit unui studiu despre industria farmaceutica romaneasca realizat de Societatea Academica din Romania la inceputul acestui an.

Statul roman ar beneficia in urma actualizarii listei de medicamente compensate, iar pacientii romani au nevoie de aceste medicamente, au dreptul la tratamente inovatoare, ca sa petreaca mai putin timp in spital, sa se refaca mai repede dupa o boala, sa sufere mai putin si sa traiasca mai mult!

×