ISTORIA MEDICINEI
Asclepios, medicul ridicat la rang de zeu in Antichitatea greaca, s-a nascut la Epidaur, loc cunoscut mai ales pentru vestitul teatru cu acustica impecabila. Epidaur era sanctuar, spital, casa de sanatate si bazar, dar si loc in care se dadeau spectacole.
DANIELA SONTICA
O multime de schilozi, ciungi, ologi, orbi, epileptici si alti bolnavi dadeau aici navala spre a fi vindecati de zeul Asclepios si de oamenii lui, care erau pe jumatate preoti, pe jumatate infirmieri. Pelerinii erau gazduiti sub porticurile
ionice care inconjurau templul. Dupa ce petreceau in rugaciune o noapte, erau dusi la fantana pentru a face baie, iar apoi diagnosticati. Acest ritual era binevenit, intrucat grecii nu prea se spalau. Nu se stie exact in ce constau procedurile, dar baile aveau un rol important. Un anume Diofant ii cere lui Asclepios ajutorul in boala sa de guta, numindu-l, dupa cum aflam dintr-o inscriptie de pe o stela din templul de la Epidaur, "zeu salvator". Din aceeasi sursa reiese ca Asclepios era pasionat de chirurgie, era cinstit, iar pe saraci ii vindeca si gratis.
Epoca de aur
Abia in vremea lui Pericle (495-429 i.H.), considerata epoca de aur a Greciei, medicina exclude religia si miracolele. Adevaratul intemeietor al medicinei este Hipocrat (460-377 i.H.), desi inaintea lui se facuse remarcat si Alcmeon, un discipol al lui Pitagora, caruia i se atribuie descoperirea trompei lui Eustachio si a nervului optic.Citește pe Antena3.ro
REPERE
|
START. Anul 2700 i.H. desemneaza, conform legendei, momentul in care imparatul chinez Shen Nung studiaza si experimenteaza acupunctura si ierburile. Ulterior, acest merit ii este atribuit lui Pen Tsao (Ierbarul), considerat si fondatorul medicinei chineze.
VITAMINELE. In 1912, biochimistul britanic Sir Frederick Hopkins si medicul olandez Christian Eijkman stabilesc rolul pe care il au vitaminele in alimentatie; sunt primii care identifica boala cauzata de lipsa din organism a acestor elemente. Americanul Casimir Funk este primul care lanseaza termenul de "vitamine" pentru aceste elemente.
EDUCATIE. Scrierile invatatului persan Avicenna (980 i.H.-1037 d.H.) au fost printre cele mai importante manuale de educatie medicala intre secolele XII si XIII.
ANTICOAGULANT. Medicul american D.W. Gordon Murray introduce, la 1937, heparina, un acid organic complex care previne coagularea sangelui.
PRIMUL VACCIN. In 1796, medicul britanic Edward Jenner inoculeaza in bratul unui baietel secretii dintr-o leziune de varsat de vant de pe bratul unei bolnave. Pe bratul baiatului s-a format o rana asemanatoare, dar acesta nu s-a imbolnavit de varsat. Apoi, Jenner il inoculeaza pe copil cu variola, demonstrand ca infectia usoara cu varsat l-a protejat de variola. Astfel, variola este prima boala tratata prin vaccin.
|