Chiar dacă femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații, sănătatea lor este mai precară. Conform Agerpres, una din trei femei a suferit sau poate suferi agresiuni fizice sau sexuale de-a lungul vieții. Acestea sunt mai expuse infecțiilor cu transmitere sexuală și riscurilor pe care le implică sarcina. Toate aceste condiții au fost numite „virusul EVA”.
Medicii Lumii au început o campanie în care definesc astfel maladia socială care afectează femeile. Campania cere Organizației Mondiale a Sănătății se combată acest virus ca o pandemie care pune în pericol sănătatea a 3,7 miliarde de persoane.
„Dacă ar fi un virus, ne-am afla în faza 6 de alertă şi ar avea dimensiunile unei pandemii. Dacă ar fi un virus, ar putea fi denumit Eva”, se arată în această campanie intitulată Virus EVA. Este o problemă tăcută, dar are dimensiuni de pandemie, iar prin caracterul său global poate afecta milioane de femei din toate generaţiile, avertizează ONG-ul Medicii Lumii.
Femeile sunt mai expuse violenţei fizice şi sexuale: 35 la sută dintre ele suferă sau riscă să se confrunte cu această problemă de-a lungul vieţii lor. Pe de altă parte, sănătatea mentală este strâns legată de aceste violenţe, care devin o barieră în calea obţinerii de îngrijire medicală, notează campania.
Potrivit acestui ONG, automutilările, inclusiv sinuciderea, au fost a doua cauză de deces în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani în întreaga lume în 2015. OMS notează că femeile se confruntă într-un procent mai mare (70% faţă de 30% pentru bărbaţi) depresiilor psihogene.
Zilnic, mor peste 800 de femei din motive legate de sarcină, aproximativ 300.000 pe an.