ISTORIA MEDICINEI
La inceput, ca la toate popoarele, si la chinezi practicile medicale au fost amestecate cu cele de magie. Si chiar dupa ce a iesit din stadiul primitiv, medicina chineza a pastrat vechile influente de natura astrologica: legatura dintre univers si om, Soarele, Luna, rotatia astrelor, succesiunea anotimpurilor.
DANIELA SONTICA
Vechii chinezi considerau ca toate acestea actioneaza asupra sanatatii omului. Ei credeau ca organismul omenesc este alcatuit din cinci viscere "pline" (Yang): inima, plamanul, ficatul, splina si rinichiul stang (cel drept are functia de reproducere). Si viscerele "goale" (Yin): stomacul, vezica, vezicula biliara, intestinul subtire si cel gros. Chinezii mai credeau ca bolile se produc atunci cand se rupe echilibrul dintre univers si individ.
Texte pe carapace de broasca
Primele texte medicale au fost scrise intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea i.Hr., fiind gravate pe carapace de broasca testoasa. In aceasta perioada, medicii chinezi studiaza alchimia, otravurile, dar si remediile minerale si vegetale, fiind preocupati in egala masura si de gasirea elixirului nemuririi. In Antichitate s-au remarcat trei figuri importante: Chen Zu Zi, care a lasat o lista cu importante observatii medicale privind ciroza, lumbago, accesul peritoneal, paralizia progresiva; Chang Chong Jing, "inventatorul terapeuticii chineze"; Hua To, considerat cel mai mare chirurg al epocii sale, lui fiindu-i atribuite laparatomii, grefe de organe si rezectii intestinale, efectuate sub anestezii generale. Un bun medic a fost si Huang Shu He (210-282), autorul celebrului "Canon al pulsului", un tratat in zece volume, in care se gasesc descrise 74 de feluri de puls! Un alt medic savant a fost Huan Fu Mi, cel care a elaborat un tratat de acupunctura.Canonul medicinei chineze
Medicina chineza atinge apogeul in timpul dinastiilor Sui (581-618) si Tang (618-907). In 624 s-a creat Serviciul medical care supervizeaza cercetarile din medicina. Acum sunt descrise sistematic boli precum: holera, lepra, variola, rujeola, tuberculoza pulmonara si cea osoasa. Terapeutica se ocupa de cataracte si fracturi, cariile dentare sunt tratate prin obstructii si plombe. In aceasta vreme, Zheng Qi Miao (581-682) a elaborat "Canonul medicinei chineze". Mai tarziu, se remarca Yien Yin (1035-1117), unul dintre cei mai mari pediatri. Uimitoare sunt progresele chinezilor in materie de medicina legala. Prima disectie are loc la 1106, iar primul tratat de medicina legala din lume a fost scris in China, in 1247. El ramane si azi foarte modern.Citește pe Antena3.ro
STIATI CA
|
|
REPERE
|
DISECTII. In jurul anului 1500, artistul si savantul Leonardo da Vinci (foto) face disectii pe corpuri umane si-si noteaza constatarile anatomice prin desene precise si detaliate.
RESPIRATIE. In 1667, medicul Robert Hooke demonstreaza functia plamanilor, prezentand procesul de respiratie artificiala.
TRANSFUZIE. Medicul francez Jean-Baptiste Denis efectueaza, in 1667, prima transfuzie moderna de sange, infuzand 12 uncii de sange de miel (circa 400 ml) unui baiat de 15 ani. Starea baiatului s-a ameliorat dupa tratament.
VORBIRE. Chirurgul francez Pierre-Paul Broca descopera, in 1861, centrul vorbirii in creier, ceea ce conduce la teoria sa privind localizarea functiei. El va initia marcarea sistematica a zonelor creierului si a functiilor lor, un concept fundamental in neurochirurgie.
LEPRA. In 1971, fizicianul Dick Rees descopera primul vaccin contra leprei. Cunoscuta inca din Antichitate, lepra este o boala contagioasa, produsa de un bacil si caracterizata prin leziuni locale pe piele, pe sistemul nervos periferic, mucoase si viscere.
OCHELARI DE SOARE. Se spune ca egiptenii sunt primii care au folosit ochelarii de soare. Abia in 1692, in timpul Proceselor Vrajitoriei din Salem, Hazel Bones a purtat o pereche de lentile negre, care-i acopereau ochii. In 1752, James Ayscough a inventat ochelarii cu doua randuri de balamale: un rand sustinea lentilele de vedere, iar al doilea, pe cele colorate.
|