ISTORIA MEDICINEI
DANIELA SONTICA
SHIATSU. Japonezii au folosit inca din antichitate masajul shiatsu, preluat de la chinezi. Acest tip de masaj consta in presarea cu degetele, palmele sau coatele a punctelor de acupunctura.
|
In jurul anului 900, un invatat japonez a descris intr-o lucrare stiintifica peste 1.000 de produse farmaceutice chineze, iar din 1284, timp de patru secole, cartea de baza in domeniu a fost "Dictionarul alfabetic al medicamentelor". In 1640, au fost expulzati toti europenii din Japonia si s-a interzis orice schimb cultural si comercial cu alte popoare in afara chinezilor si olandezilor. Timp de doua secole si jumatate, japonezii au fost izolati de restul lumii. A fost o perioada nefasta pentru stiinta japoneza si, implicit, si pentru medicina.
Influenta europenilor
O scurta perioada de relaxare intre 1688 si 1704 a facut insa ca unele lucrari europene de stiinta sa patrunda in Japonia prin intermediul olandezilor, dar si al misionarilor crestini portughezi. Ei au contribuit la construirea de spitale si leprozerii pe teritoriul Japoniei. Si tot misionarii portughezi au aclimatizat aici peste 3.000 de specii de plante medicinale.
Citește pe Antena3.ro
REPERE
| |
PENICILINA. 1928 este anul in care bacteriologul Alexander Fleming a descoperit penicilina. Cercetatorului i-au trebuit inca zece ani pentru a afla principiul activ al penicilinei. Pentru descoperirea sa, Fleming a fost rasplatit cu Premiul Nobel in 1948.
ASPIRINA. In 1832, chimistul Felix Hoffman a reusit sa sintetizeze acidul acetilsalicilic, aspirina. In 1899, aspirina era medicamentul cel mai cunoscut din lume, medicii folosind-o pana in 1920 doar in calmarea durerilor reumatismale. Abia apoi au descoperit virtutile sale in calmarea nevralgiilor si in starile febrile. MUZEU. Mathieu Delpech, unul dintre fondatorii chirurgiei moderne, este cel care in 1801 a fondat Societatea de Medicina, Chirurgie si Farmacologie din Toulouse. Societatea are o bogata arhiva care constituie principalul material al Muzeului de Istorie a Medicinei ce functioneaza la Toulouse.
REFLEX. Ivan Petrovici Pavlov (1849-1936) (foto) este savantul rus care a studiat activitatea sistemului nervos si a introdus termenul de reflex conditionat. Studiile sale au marcat fiziologia si psihologia experimentala. In 1901 a primit Premiul Nobel pentru medicina.
|