Meditaţia ajută la reducerea apariţiei unui infarct sau a unui atac de cord, potrivit unui studiu recent citat de Daily Mail.
Cercetătorii au descoperit că meditaţia transcendentală, care a fost făcută populară de trupa Beatles în timpul perioadei flower power din anii 1960, reduce riscul apariţiei crizelor cardiace la jumătate.
Acest tip de meditaţie, care implică repetarea aceluiaşi sunet, scade decesele cauzate de infarcte şi crize cardiace.
Potrivit studiului, persoanele suferinde de boli de inimă care practică meditaţia transcendentală timp de 20 de minute de două ori pe zi, au 48% mai multe şanse să nu sufere o criză cardiacă sau un infarct decât persoanele care au avut o viaţă sănătoasă mai mult de cinci ani.
De asemenea, persoanele care practică meditaţia nu sunt stresate sau furioase. Meditaţia influenţează şi durata vieţii, susţin cercetătorii.
"Rezultă că meditaţia transcendentală transformă corpul în farmacie - se repară şi se menţine sănătos singur", a spus doctorul Robert Schneider, conducătorul studiului.
La studiu au participat 201 persoane obeze alese aleatoriu cu vârsta medie de 59 de ani, care au participat la un program de reducere a stresului prin meditaţie transcendentală sau la un program de educaţie pentru o viaţă sănătoasă care a inclus modificări în viaţa cotidiană prin dietă şi exerciţii. Ambele grupuri au suferit schimbări benefice şi nu au fost diferenţe mari în greutate, exerciţii sau dietă, meditaţia fiind corelată cu reducerea riscului apariţiei crizelor cardiace şi a infarctelor.
"Meditaţia transcendentală poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă atât la persoanele sănătoase cât şi la cele diagnosticate cu boli de inimă", a spus doctorul Robert Schneider.