x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Menopauza se poate trata natural

Menopauza se poate trata natural

11 Apr 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Simptomele care apar la menopauza sunt de cele mai multe ori foarte suparatoare. Bufeurile, palpitatiile, transpiratiile nocturne, scaderea libidoului, uscaciunea vaginala, depresiile si anxietatea sunt cele mai frecvente neplaceri ale femeii care a trecut de 40 de ani.

  • de ANDRADA FLORIA

  • Aceste simptome palesc insa in fata unei alte mari probleme care intervine o data cu menopauza: aceea a aparitiei unor boli, cum ar fi osteoporoza si afectiunile cardiovasculare. Deoarece terapia hormonala recomandata de medici prezinta o serie de efecte adverse care nu sunt de neglijat, in ultima perioada a crescut interesul femeilor pentru terapiile alternative.

    Dieta este foarte importanta

    Unul dintre factorii cei mai importanti in combaterea simptomelor menopauzei este dieta. Sunt indicate alimentele care contin fitoestrogeni (estrogeni vegetali), cum ar fi soia sau semintele de in. "Studii comparative realizate pe populatii apartinand culturii asiatice si celei nord - americane au aratat ca femeile care consuma produse din soia de la varste tinere nu au simptome neplacute la menopauza", arata doctorul Larisa Ionescu - Calinesti, medic internist si fitoterapeut, director medical al Centrului Medical pentru Terapii Complementare si Integrative "Herritage". Se recomanda, deci, persoanelor care au bufeuri consumul de tofu, lapte de soia, sosuri din soia. In plus, un aport foarte important in usurarea simptomelor de la menopauza il au fructele si legumele, care sunt bogate in fibre alimentare. Cafeaua trebuie inlocuita cu ceai verde sau negru. Studiile arata ca trei cesti de ceai verde pe zi pot reduce si riscul de cancer la san. De asemenea, pentru inlaturarea bufeurilor, fumatul trebuie stopat. Desi cantitatile mari de alcool au efecte negative asupra organismului femeii trecute de 40 de ani, medicul recomanda consumul unui pahar cu vin, pentru protectie cardiovasculara.

    Pofta de lamai

    Acupunctura este utila in perioada menopauzei, mai ales in tratamentul starilor emotionale: anxietatea, tendinta de izolare si depresia. "Un studiu preliminar a aratat o reducere semnificativa, cu peste 50%, a bufeurilor la femeile tratate cu acupunctura sau electroacupunctura", spune dr. Larisa Ionescu - Calinesti.

    Tratamentul homeopat, care este ales de specialist, trebuie sa actioneze atat asupra aspectelor fizice, cat si asupra celor emotionale, specifice acestei perioade biologice. Remediile homeopate, cum ar fi Belladonna, Calcarea Carbonica si Ignatia, scad simptomatologia si ajuta la prevenirea unor boli. Belladonna este recomandat atunci cand apar migrene, tensiune arteriala oscilanta si cand femeile au o pofta inexplicabila de a consuma lamai. Calcarea carbonica se prescrie celor care au transpiratii nocturne, bufeuri, anxietate, care au crescut in greutate si obosesc usor. Pentru femeile instabile emotional, cu dureri de cap si crampe musculare este indicat cel de-al treilea remediu, Ignatia.

    Efectul racoritor al plantelor

    Prin fitoterapie se suplinesc intr-o oarecare masura estrogenii proprii organismului feminin. Cimicifuga racemosa este o planta despre care s-a dovedit ca reduce semnificativ bufeurile, anxietatea, depresia si tulburarile de somn. Dong Quai, un tip de angelica din Asia, este cel mai cunoscut remediu al medicinei traditionale chinezesti pentru tulburarile hormonale feminine. Semintele de luminita de seara sunt recomandate si ele in simptomele de menopauza, pentru ca au un continut crescut de acid gamalinolenic. "Printre plantele care se pot folosi in casa, sub forma de ceaiuri sau tincturi, un aport de fitoestrogeni au radacina de lemn dulce, lucerna si trifoiul rosu", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Salvia reduce transpiratia excesiva, iar un amestec din extract de frunze de salvie si lucerna are un efect racoritor si contribuie la disparitia bufeurilor si a transpiratiei nocturne. Tulburarile emotionale pot fi ameliorate cu extracte de sunatoare, valeriana si hamei. Sunatoarea este recunoscuta ca bun antidepresiv, fiind indicata in depresia minora si moderata, iar valeriana induce somnul.

    FITOTERAPIE. Peste 30% dintre femeile din Statele Unite aleg pentru usurarea simptomelor menopauzei tratamentul fitoterapeutic. Plantele benefice pentru aceasta perioada biologica sunt cele care contin molecule sterolice cu slaba actiune estrogenica. Principalii fitoestrogeni sunt: izoflavonele din soia si alte plante, ligninele, care se gasesc in special in semintele de in, si cumestanii, continuti in concentratie mare de trifoiul rosu.

    HORMONI. La menopauza, unele femei pot prezenta o pilozitate excesiva pe fata sau pe corp, ceea ce creeaza o problema in plus. Acest lucru este consecinta schimbarilor hormonale care se produc dupa varsta de 40 de ani. Efecte antiandrogenice are planta numita melarea (Agnus castus). Aceasta contine substante similare hormonilor, ajutand la echilibrarea acestora. Potrivit cercetatorilor, si soia este o planta recomandata pentru echilibrarea hormonala in perioada postmenopauza.

    SFATUL MEDICULUI
    Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti le recomanda femeilor de peste 40 de ani o dieta bogata in vitamina E. Trebuie stiut ca vitamina E sintetica nu are efect de prevenire a bolilor de inima care pot aparea o data cu menopauza. Insa o alimentatie care sa contina 800 de unitati internationale (UI) de vitamina E pe zi, pentru o perioada de cel putin 3 luni, reduce aparitia afectiunilor cardiovasculare. Din dieta nu trebuie sa lipseasca germenii de grau, nucile si alunele. Aportul de calciu in fiecare zi trebuie sa fie de 1.200-1.500 mg la care se adauga 400 UI de vitamina D, pentru fixarea calciului in oase.

    STIATI CA
  • Majoritatea femeilor au ultima menstruatie in jurul varstei de 50 de ani, iar putine dintre ele - la doar 40 de ani. De asemenea, la un procent foarte mic dintre femei, menopauza se instaleaza spre 60 de ani.
  • Numeroase femei observa unele modificari ale menstruatiei (cicluri neregulate sau reducerea fluxului menstrual) cu cativa ani inainte de aparitia menopauzei.
  • Simptomele date de menopauza sunt moderate si pot fi tratate in cazul a 25% dintre femei.
  • Sangerarile care apar dupa menopauza pot fi semnul unui cancer uterin.
  • STIRI
    AROMOTERAPIE. Uleiurile esentiale de valeriana, flori de tei, iasomie sau de lavanda sunt recomandate pentru combaterea tulburarilor de somn provocate de menopauza. Acestea se pot folosi separat sau in amestecuri de cate doua tipuri. Contra bufeurilor sunt indicate esentele de menta sau de cimbru. Fie ca le puneti in lampile de aromoterapie, fie ca le dizolvati in apa de baie, aceste uleiuri amelioreaza simptomele frecvente ale menopauzei.

    GIMNASTICA. Exercitiile fizice au o influenta benefica asupra sanatatii femeilor aflate la menopauza, sustin medicii germani, care au tinut sub observatie timp de trei ani mai multe femei. In timpul studiului, acestea au consumat alimente obisnuite, dar si suplimente cu calciu si vitamina D. De asemenea, de patru ori pe saptamana au facut gimnastica in aer liber 65-70 de minute. Dupa trei ani, femeile au fost supuse unor teste care au aratat ca acestora li s-a imbunatatit somnul, au avut mai putine migrene, depresii, iar nivelul grasimilor in sange le-a scazut considerabil.

    MINERALE. Dozele corecte de minerale permit prevenirea anumitor boli survenite o data cu menopauza, in special osteoporoza. Substanta-vedeta este cu siguranta calciul, insotit de magneziu si fosfor, care ajuta la absorbtia acestuia. Acesti aparatori ai sistemului osos sunt indispensabili in lupta contra osteoporozei. Asocierea dintre zinc si cupru este indicata in tulburarile functionale ale menopauzei, pentru ca sunt eficiente impotriva demineralizarii osoase. Antioxidantii le ajuta pe femeile aflate la menopauza sa-si pastreze fermitatea si hidratarea pielii. Acizii omega 3 sunt recomandati pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, la care femeile sunt mai expuse dupa 45-50 de ani.
    ×
    Subiecte în articol: femeile menopauza