x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Metode ZEN de prelungire a vacanţei

Metode ZEN de prelungire a vacanţei

de Magda Colgiu    |    Gina Matei    |    08 Sep 2009   •   00:00
Metode ZEN de prelungire a vacanţei
Sursa foto: /Stockexpert

S-au dus vara şi vacanţa. Au rămas doar câteva fotografii reuşite, dar care nu pot decât să stârnească amintiri. Şi de-ar fi numai atât. Mai sunt şi şefii, şi stresul unor lucrări care trebuie predate în curând, şi copilul care începe şcoala şi, evident, criza care e mai presus de toate.

Parcă nici n-ai fost în vacanţă! Sunt totuşi metode simple, dar eficiente prin care poţi reuşi să prelungeşti vacanţa, fără a fi chiar în vacanţă. Sunt metode Zen care şi-au dovedit eficienţa în refacerea echilibrului psihic şi fizic. Ele sunt extrem de apreciate la ora actuală, întrucât cu un minimum de investiţii, metodele Zen te ajută ca, în fiecare weekend, să fii în vacanţă, să controlezi stresul, să-ţi protejezi sănătatea.

AROMATERAPIE
Esenţele de iasomie, muşeţel, santal, levănţică, Ylang-ylang au proprietatea de a induce relaxarea. Cu ceva imaginaţie, în timp ce sunteţi la un masaj cu ulei de lămâie, rozmarin, mentă şi grapefruit, puteţi fi la fel de bine undeva la munte. Nu aceeaşi senzaţie deosebită veţi obţine dacă folosiţi lumânări sau beţişoare aromate. Femeile însărcinate trebuie să fie precaute în privinţa esenţelor aromate, indiferent cum sunt folosite acestea: adăugate în apa de baie, în masaj, comprese sau vaporizare prin lămpi odorizante.

Aromaterapia de bună dispoziţie începe cu:
n) Busuioc: reduce indecizia, confuzia, îndoiala; combate energia negativă din mediul înconjurător; induce o senzaţie de fericire şi bună dispozitie;
n) Cedru: elimină grijile, obsesiile, frica; induce curaj, energie, concentrare, protecţie, atrage succesul la bani; bun pentru meditaţie şi rugăciune; combate energia negativă din mediul înconjurător;
n) Chiparos: induce optimism, reduce stările de tristeţe, gelozie, lipsă de respect pentru propria persoană, singurătate, regret sau eşec;
n) Cuişoare: alungă melancolia şi oboseala, stimulează pasiunea şi senzaţia de protecţie;
n) Iasomia: induce o stare de sănătate, optimism, încredere, bucurie, vise profetice, pace, stare meditativă, reduce sentimentul de culpabilitate, frustrare, reprimare, gelozie; atrage dragostea; combate energia negativă din mediul înconjurător; bună pentru meditaţie;
n) Lavanda: combate stările de depresie, stres, agitaţie, indispoziţie, manii, obsesii, fobii, panică, teamă, nesiguranţă, traumă, griji; induce un sentiment de fidelitate, dragoste, pace, fericire, protecţie;
n) Menta: reduce stările de şoc, extenuare, apatie, deznădejde; stimulează sentimentul de dragoste, de pasiune, are virtuţi revigorante;
n) Portocal: combate gândirea negativă, depresia, deznădejdea, frica, apatia, măreşte creativitatea. Induce dragoste, fericire, frumuseţe, noroc, atrage banii şi norocul;
n) Santal: reduce stările de anxietate, iritare, nervozitate, agresivitate, măreşte compasiunea, claritatea gândirii, concentrarea. Induce protecţie, vindecare, dragoste, atracţie. Combate energia negativă din mediul înconjurător. Bun pentru meditaţie;
n) Trandafir: combate stările de şoc, de tristeţe, nervozitate, agitaţie, tendinţe autodistructive, răzbunare, frică de implicare în relaţii sentimentale; reface moralul; este benefic în momente pasionale, deoarece stimulează plăcerea, dragostea, frumuseţea, pacea sufletească, atracţia sexuală;
n) Vanilie: induce puteri magice, dragoste, pasiune, tinereţe, vitalitate, atracţie sexuală, creativitate.

 

Exerciţii
Respiraţia e un automatism, un gest inconştient pe care îl facem încă din prima clipă de viaţă, fără să ne înveţe cineva cum se procedează. Cu toate acestea, se spune că abia când devenim conştienţi de acest proces, începem cu adevărat să trăim. De aceea, pentru a ne menţine sănătatea şi energia şi a scăpa de stres, trebuie să învăţăm să respirăm cu ajutorul unor exerciţii.


Respiraţia corectă remediază durerile de spate, combate constipaţia, oxigenează creierul, favorizează secreţia endorfinelor ("hormonul fericirii") etc.
Printre cele mai eficiente exerciţii se numără respiraţia alternativă şi respiraţia albinei sau cea anti-oboseală.

RESPIRAŢIA ALTERNATIVĂ
Apăsaţi cu degetul nara dreaptă şi inspiraţi lent de zece ori doar prin cea stângă. Schimbaţi nara şi procedaţi la fel, respirând tot de zece ori. Acest exerciţiu are rolul de a calma sistemul nervos şi ritmul inimii, stimulând, de asemenea, procesele cerebrale.

RESPIRAŢIA ALBINEI
Pentru a alunga gândurile negre şi emoţiile negative, dar şi pentru a regla tensiunea arterială, este foarte eficientă respiraţia albinei.

Procedura este relativ simplă şi presupune următoarele:
Cu picioarele încrucişate şi urechile astupate, inspiraţi lent şi profund. Când expiraţi, ţineţi gura uşor întredeschisă şi încercaţi să băzâiţi ca o albină. Exerciţiul se dovedeşte foarte eficient dacă îl repetaţi de cel puţin cinci ori.

RESPIRAŢIA ANTI OBOSEALĂ
Aşezaţi-vă pe un scaun, cu spatele perfect lipit de spătar, picioarele bine sprijinite de podea şi mâinile aşezate pe genunchi; închideţi ochii şi respiraţi normal, concentrându-vă numai asupra ritmului respiraţiei. Încercaţi să vă relaxaţi şi să nu vă gândiţi la nimic altceva. Continuaţi timp de cinci minute.

MUZICĂ ŞI IMAGINAŢIE
Cu apă, dar şi cu muzică începe totul. Inclusiv venirea pe lume e mai blândă dacă naşterea se petrece în apă şi pe un fond muzical suav. N-am auzit însă ca în aceste momente unice să fie prefarat rock-ul! Oare de ce? Pentru că, de când e omul, el s-a calmat miraculos ascultând valurile. De aceea el se întoarce periodic la cântecul valurilor. Inclusiv ţâncul de câteva zile se linişteşte la sânul mamei, dar şi cu un molcom cântec de leagăn. După cântecul valurilor, vine sunetul pădurii, foşnetul frunzelor, fâlfâitul aripilor...

Pe toate le avem "la pachet" înregistrate şi putem beneficia de ele ori de câte ori avem poftă. În acest "pachet" mai sunt şi acorduri instrumentale discrete din cultura muzicală japoneză sau chineză, minunat concepute tocmai pentru destindere. Sonorităţile înregistrate în natură "amestecate" cu sonorităţile instrumentelor acustice şi electronice vă invită la o călătorie în patria bunei dispoziţii. Sunetele grave ale violoncelului persistă în timp şi favorizează destinderea musculară. 

 

Acordurile flautului, spaţiale, pun în ordine gândurile, ritmul bătăilor inimii. Şi dacă aţi ajuns aici faceţi un mic exerciţiu de imaginaţie. Aţi intrat într-un parc, cu alei mărginite de arbuşti cu flori mov, roz şi albe, gazonul este "stropit" cu petale. Până la lacul din mijlocul parcului, coborâţi câteva trepte, de o parte şi de cealaltă dinspre cele două casacade, stropii vă răcoresc uşor. În lacul limpede ca lacrima, bancurile de peşti galbeni, roşii şi aurii execută diverse figuri imposibil de descris.

RELAXARE ŞI GÂNDIRE POZITIVĂ
Cele două coordonate - relaxare şi gândire pozitivă - sunt esenţiale în orice vacanţă. Dar ele sunt disponibile şi acasă. Pe un fond muzical plăcut, de destindere, o voce vă explică, etapă cu etapă, tehnici şi exerciţii de respiraţie, posturi. Prin acestea reuşiţi să ieşiţi de sub stăpânirea stresului şi să fiţi ZEN.

 

Gimnastica în apă
Timpul este preţios, viaţa este importantă. Toată lumea ştie asta. De aceea, tot mai multe persoane caută metode de a-şi prelungi şi îmbunătăţi viaţa. Fără a pierde foarte mult timp prin sălile de gimnastică, în saloanele de masaj sau pe terenurile de sport. În acest sens, una dintre cele mai eficiente metode este gimnastica în apă.

Printre avantajele acestui sistem se numără:
n) nu necesită eforturi deosebite;
n) silueta este mai zveltă şi mai tonifiată după doar câteva şedinţe;
n) nu afectează articulaţiile şi nu cauzează febră musculară.
Datorită acestor aspecte, dar şi a faptului că apa preia aproximativ 70% din greutatea corpului, gimnastica în apă poate fi practicată de supraponderali, de femeile însărcinate, dar şi de persoanele care au suferit fracturi sau luxaţii şi au nevoie de recuperare.

Aquagym este o combinaţie între aerobic, fitness, stretching şi hidromasaj şi nu doar că vă ajută să daţi jos kilogramele nedorite în timp foarte scurt, dar ajută la eliminarea stresului, conferind o stare de bună dispoziţie, activează sistemul circulator, întăreşte muşchii şi elimină celulită, sporeşte densitatea oaselor, prevenind astfel osteoporoza.
Important: Dacă vă e teamă că nu puteţi practica gimnastică în apă din cauză că nu ştiţi să înotaţi, vă faceţi griji degeaba. Exerciţiile se fac într-un bazin în care apa nu depăşeşte nivelul gâtului, sub stricta supraveghere a unui instructor, astfel că nu există nici un pericol.

×
Subiecte în articol: vacanta recomandări zen