x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mie imi place la scoala

Mie imi place la scoala

de Andrada Floria    |    30 Aug 2005   •   00:00
Mie imi place la scoala
SANATATEA COPILULUI
"Scoala nu este foarte diferita de gradi, puiule. Vei avea si acolo multi colegi, poate ca pe unii dintre ei chiar ii cunosti, va fi si o doamna sau un domn invatator care sa aiba grija de tine si de ceilalti copii si care sa va invete lucruri frumoase…

Doar ca nu vei mai putea sa te joci atat de mult, va trebui sa fii cuminte in timpul orelor. Dar tu esti copil mare de acum si sunt sigur ca intelegi…" Cam asa ar trebui sa ii explicam micutului de ce si cum se face trecerea de la etapa jocului la cea in care trebuie sa demonstreze ca a crescut.

Pregatirile pentru prima zi

Psihologul scolar Gabriela Ianculescu, din cadrul clinicii Aquamarine, arata ca prima zi de scoala este foarte importanta in viata copilului: "Desi a urmat cursurile unei gradinite, scoala, cu cerintele ei, constituie un prag pentru copilul de 6-7 ani. Treptat se va constitui un nou climat afectiv, copilaria va ramane in urma si universul interior al micutului se va modifica".

Educatorul l-a pregatit pe copil intr-o oarecare masura pentru ceea ce se va intampla la scoala: i-a predat primele notiuni ale scrisului si ale cititului, l-a invatat sa numere si sa faca adunari simple.

Insa parintii trebuie sa ii explice si lui, cu mult timp inainte, de ce e bine ca va merge la scoala, in asa fel incat micutul sa nu se teama atunci cand va veni momentul sa se aseze in banca. Impreuna, parintii si viitorul scolar, merg sa cumpere rechizitele si ghiozdanul care sa aiba imprimat unul dintre personajele preferate din desenele animate.

Evitati amenintarile!

Un rol foarte important il are deci familia. Iar psihologul este de parere ca atitudinea parintilor influenteaza intr-o foarte mare masura conduita copilului la scoala. Astfel, "o atitudine calda si relatiile de afectiune fata de micut au, fara indoiala, efecte pozitive. Dar daca acestia manifesta un control puternic asupra copilului, exista riscul ca el sa devina mai neprietenos, mai putin creativ si va depinde intotdeauna de cei care fac regulile. Cand controlul lipseste aproape in totalitate, copilul va fi mai dezordonat si se va adapta greu, deoarece cadrele didactice nu permit foarte multa independenta din partea elevilor". Pentru ca puiutul sa astepte data de 15 septembrie cu placere, parintii trebuie sa evite amenintarile de genul: "Lasa, ca de-acum incepe greul! O sa te duci tu la scoala si… o sa vezi ce te asteapta!". Acest tip de adresare il face pe micut sa nu mai aiba incredere in sine si sa priveasca inceputul scolii cu groaza. El va pleca astfel de la premisa ca scoala este un loc sumbru, unde copiii sunt pedepsiti fara motiv si de aceea va pasi speriat in clasa in prima zi de scoala.

Relatia parinte - invatator

Incepand cu clasa I, invatatorul incepe sa joace un rol de prim ordin in viata copilului. El este pentru micul scolar reprezentantul societatii, cel care modeleaza activitatea intelectuala a copilului. De aceea, psihologul recomanda ca intre parinti si invatator sa existe un contact permanent, o legatura care se poate crea chiar inainte de inceperea propriu-zisa a scolii. Invatatorul va fi informat de catre parinti cu privire la felul de a fi, de a se purta al copilului, la modul sau de a reactiona in diverse situatii. Astfel, el isi va putea forma o idee despre cum trebuie sa il abordeze pe micut, in asa fel incat sa nu ii alimenteze emotiile, dar, in acelasi timp, sa il stimuleze pe acesta sa invete.

INFLUENTE. Comportamentul viitorului elev este rezultatul mai multor influente, nu numai al actiunii familiei, ci si al educatorului. Copilul vine in contact cu un grup de prieteni si cu mass-media, iar aceste elemente au o importanta majora in formarea lui. Relatiile cu ceilalti copii de varsta lui si emisiunile de la televizor pot avea consecinte pozitive sau negative asupra atitudinii micutului in ceea ce priveste scoala. De aceea, parintii trebuie sa supravegheze influenta acestor factori asupra copilului.

PERSONALITATEA. Relatiile din interiorul familiei isi pun amprenta si in ceea ce priveste formarea constiintei de sine a micului scolar. "Copiii care au senzatia ca sunt respinsi tind sa se simta inferiori, singuri, nefericiti, vinovati si sa devina depresivi. Ei ar putea, de asemenea, sa aiba dificultati in a da si a primi afectivitate. Copiii doriti in familie vor avea incredere in ei, vor fi siguri si responsabili si vor avea succes la invatatura", subliniaza specialistul.

SFATUL PSIHOLOGULUI
"Daca atitudinea parintilor se schimba brusc o data cu intrarea copilului in scoala, desigur ca acest fapt il va afecta. Astfel, daca parintii afectuosi devin dintr-o data mai restrictivi, copilul va avea tendinte de agresivitate, de renuntare fara efort la propriile lui opinii.

Parintii ostili si autoritari vor avea copii care pot dezvolta reactii nevrotice, vor avea incredere redusa in sine si in ceilalti, timiditate, tulburari comportamentale. Pe de alta parte, daca mami si tati sunt apropiati si intelegatori, ei vor avea un elev model", arata psihologul Gabriela Ianculescu.
×
Subiecte în articol: copilului scoala