IN MEMORIA LUI VLADUT
Adevarul - cel simplu si dezbracat de invelisul filozofic - se rezuma deseori la declaratia unei persoane fata de o intamplare traita. Asa ca, fiind "martor" la propria experienta, persoana care povesteste este detinatoarea adevarului, insa nu neaparat si emitatorul lui.
Fiind intr-o cautare deloc usoara a adevarului faptic (mai degraba a succesiunii faptelor /intamplarilor/imprejurarilor care au dus in final la o tragedie), te opresti si te gandesti uneori daca are vreun sens. Poti fi sigur ca dupa luptele si framantarile amarnice, ca dupa ce ti-ai sfasiat sufletul gandindu-te la cele mai groaznice posibilitati, insa sperand la cele usoare care cuprind o unda de miracol... poti fi sigur ca vei afla adevarul?
Poti fi sigur ca nu vei afla o distorsiune groteasca a lui, croita sa protejeze pielea celui implicat (a singurului, practic, care-l detine)? Iar daca spusele cu valoare de adevar nu reprezinta sub nici o forma realitatea, atunci nu e oare mai rau? Nu e mult mai rau sa crezi intr-o minciuna, sa incerci sa te impaci cu ea, sa traiesti cu ea... crezand ca ai aflat adevarul...? E mai mult decat rau... e grotesc!
Da, din nou fac referire la mine, la noi, la "cazul lui Vlad"..., in memoria lui...
Toate zilele si noptile care au trecut de cand el s-a dus au fost guvernate de intrebarile care nu au inca raspuns. Mi-am imaginat raspunsuri posibile si mai putin posibile... si m-am agatat intr-una de speranta aflarii adevarului. M-am gandit ca o data si-o data tot vom afla ce si cum s-a-ntamplat. Oare? Eu inca sper, dar tot nu pot sa nu ma-ntreb: oare? Si nu ma refer la raspunsul la intrebarea: "de ce?", Ci la intrebari mult mai simple: "de unde?", "cum?", "unde?", "cat?", "ce?". Raspunsul la "de ce?" implica o mare relativitate, pe cand celelalte sunt simple, la obiect, nu reflecta decat o desfasurare in timp si in fapt a faptelor... si pot fi reale - in concordanta cu adevarul.
Ca sa exemplific de unde aceasta angoasa: asasinul micutei Andreea Dodan a afirmat ca fetita a venit la el trimisa de mama ei dupa o tigara. Nimeni nu a pus la indoiala aceasta declaratie, pe motiv ca, daca a marturisit crima si a indicat locul unde o ascunsese pe fetita - omul e credibil. Cum devine un om atat de credibil, dupa ce sase luni a ascuns o oribila crima?! Dupa ce a mintit fara efort o multime de oameni, dupa ce a pacalit inclusiv testul Poligraph (detectorul de minciuni)!?
Citește pe Antena3.ro