x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Musetelul, un sedativ natural

Musetelul, un sedativ natural

de Liana Hainarosie    |    31 Ian 2006   •   00:00
Musetelul, un sedativ natural
TERAPII COMPLEMENTARE
Infuziile din musetel, tei, sunatoare, coada-calului, talpa-gastei, busuioc, ghimbir sunt recunoscute pentru efectul lor sedativ. Cu acelasi efect poate fi folosita si valeriana. "Musetelul ajuta in caz de agresivitate, hiperexcitabilitate si are un efect echilibrant emotional", explica dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala, cu competente in acupunctura, homeopatie si imunologie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

"Infuzia din tei este recomandata in special persoanelor stresate. Pentru acestea este ideala o cana cu ceai de tei, cu una-doua ore inainte de culcare. Sunatoarea se administreaza mai ales suferinzilor de depresie. Din infuzia preparata din una-doua linguri cu sunatoare la 0,5 litri de apa se beau doua-trei cani zilnic. Busuiocul, util in stari de iritare, se poate intrebuinta sub forma de infuzie, dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa, o data-de doua ori pe zi, sau sub forma de tinctura. Sunt indicate zece picaturi, de doua-trei ori pe zi.

Valeriana, ceapa, mandarine

Valeriana este intrebuintata sub forma de picaturi mai ales in cazul persoanelor care sufera de insomnie sau de tahicardie. Valeriana trebuie luata astfel: la inceput cinci picaturi, marind treptat doza la 10-15 picaturi. Pentru ca valeriana este o planta cu un grad mare de toxicitate, ea va fi folosita respectand indicatia specialistului. De asemenea, dr. Ioan Dumitrescu spune ca si unele fructe, legume si chiar alimente au efect sedativ. Din aceasta categorie fac parte: ceapa, ciupercile, fasolea uscata, mandarinele, bananele, perele, dar si laptele si albusul de ou.

Acupunctura si homeopatie

Pentru rezultate cat mai bune, fitoterapia se poate asocia cu homeopatia, acupunctura si dietoterapia. Astfel, homeopatia recomanda ca sedativ eficient Coffea, dilutie din cafea.

Consumul excesiv de cafea poate produce nervozitate, insomnii. Acest tratament homeopatic este util in cazul persoanelor care fac abuz cafea. Dozele acestui tratament homeopatic sunt stabilite de medic. Pentru starea de agitatie cauzata de grijile zilnice este indicata Brionia C9, o doza pe zi, timp de doua-trei zile. Pentru stresul provocat de pierderea unei fiinte dragi si calmarea agitatiei, cu rezultate bune se foloseste Natrium Muriaticum, o doza pe zi, maximum zece zile. In cazul acupuncturii, in functie de cauza care a produs o dereglare in organism, se fac doua-trei sedinte sau doua serii a cate zece sedinte. O sedinta dureaza 15-20 de minute. Dr. Ioan Dumitrescu atrage atentia ca, indiferent de tratament, trebuie investigata cauza care a produs starile de neliniste.

×