x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nas carn sau nas cocosat?

Nas carn sau nas cocosat?

de Florin Condurateanu    |    06 Sep 2005   •   00:00
Nas carn sau nas cocosat?
CHIRURGIE ESTETICA
Deschid unii usa chirurgului estetician si scot din buzunarul de la piept, cu grija, o fotografie. Din poza zambeste cuceritor Brad Pitt sau i se lumineaza toata fata lipicioasei Julia Roberts.

Nas à la Julia Roberts


"Domnule doctor, va rog sa-mi faceti si mie un nas ca al lui Brad Pitt!" sau doamna cocheta rosteste raspicat: "In fiecare noapte visez sa am nasul Juliei Roberts si am aflat ca dumneavoastra puteti sa construiti alt nas, infrumusetati-l si pe al meu". Doctor Leonard Dumitrescu, seful colectivului de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", povesteste ca deseori rugamintea pacientului venit in mana cu o fotografie de star nu poate fi indeplinita. Doctorul Leonard Dumitrescu spune ca nasul este personalizat. Un nas frumos imitand nasul lui Brad Pitt sau nasul Juliei Roberts poate sa nu se armonizeze cu figura barbatului sau a femeii doritori sa-si modifice nasul prin chirurgie estetica. "Un nas este frumos daca se afla in armonie cu restul fetei, cu fruntea, cu ochii, cu barbia", spune chirurgul Leonard Dumitrescu. Piramida nazala, adica scheletul nasului, este formata partial din oase, partial din cartilaje. In treimea superioara a nasului exista mai multe formatiuni osoase, in restul nasului, spre varf predominante sunt zonele cartilaginoase. In constructia nasului mai exista si o musculatura, exista si ligamente, vase, nervi, tegumente, tesut cutanat. Foarte importanta este si mucoasa nazala care acopera interiorul nasului, avand mai multe roluri in umidificarea aerului, filtrarea lui etc.

Armonie


Astazi remodelarea nasului se face pentru a pastra armonia cu restul figurii, pentru a conserva personalitatea fetei omului respectiv. Trebuie tinut cont, de exemplu, de influentele pe care restul figurii o are asupra nasului. O frunte dreapta, plata va crea impresia de nas proeminent, in timp ce o frunte bombata evidentiaza un nas parca mai putin mare. O barbie pronuntata creeaza impresia de nas proeminent, ochii departati dau impresia de nas mai mic, ochii infundati in orbite si mai apropiati creeaza imaginea de nas mai mare. Daca buza superioara este mai inalta, chirurgul nu-si poate permite sa scurteze nasul, caci creste senzatia de marime exagerata a buzei. Medicina a semnalat faptul ca o data cu trecerea anilor si inaintarea in varsta nasul coboara.

Tegumentele lui sunt mai grele si un fost nas carn in tinerete devine la varstnici un nas drept, iar daca in junete omul avea nasul drept, la pensie va avea un nas acvilin. Interventia chirurgicala se face pe scheletul nasului pentru a-l modifica. Daca corectarile nu sunt mari se fac niste incizii prin nara ca sa ramana cicatrice. Daca insa operatia este de mai mare amploare, se face o incizie mica in peretele dintre nari, si se decoperteaza nasul, adica se dau peste cap, se ridica tegumentele pana spre frunte, scheletul nasului ramanand la vedere si permitand operatia. Cicatricea este doar de 5 mm si va fi mascata de umbrele nasului. Recuperarea dupa operatie, prima recuperare se considera dupa o saptamana, dar rezultatul final trebuie analizat dupa 3 luni, fiindca 3 saptamani nasul este inca umflat, exista echimoze, deoarece in timpul operatiei s-a lucrat la multe tesuturi.

Nasul cocosat, acvilin necesita taierea unor cartilaje si a unor portiuni de os din zona dorsala a nasului. Daca varful nasului este mult prea proiectat in fata se indeparteaza si in acest caz o serie de cartilaje.

Cand nasul este prea turtit inseamna ca resortul, cartilajele sunt prea moi si ele trebuie intarite cu grefe constituind o veritabila armatura, grefele fiind luate din propriul sept nazal sau de la pavilionul urechii. Nasul borcanat se poate repara si el. Aripile nazale prea mari, creand impresia de nas lat, se pot reduce si ele chirurgical.

RINOPLASTIE. In Franta, una dintre cele mai solicitate operatii estetice este rinoplastia, care consta in modificarea formei nasului. In prezent, se efectueaza aproximativ 15.000 de rinoplastii pe an, numar ce reprezinta 5% din totalul operatiilor estetice. Corectarea formei nasului presupune, mai mult decat la orice alta operatie, un rezultat impecabil, deoarece cea mai mica greseala poate influenta negativ starea fizica si psihica a pacientului. De aceea, este esential un bilant psihologic sau chiar psihiatric inainte de a apela la chirurgul estetician.

TIPURI DE NASURI. De-a lungul istoriei, medicina a indentificat mai multe tipuri de nasuri, denumindu-le nas latin, nas egiptean, nas grecesc, acela de forma dreapta, pornit fara scobitura din frunte. Poporul stie alte denumiri mai la indemana: nas carn, nas borcanat, nas subtire, nas incovoiat sau acvilin. A fost o vreme cand existau curente in chirurgie care construiau un singur tip de nas. Se modelau nasuri identice pe banda rulanta indiferent cum arata figura pacientului sau daca acesta era barbat sau femeie.

SFATUL MEDICULUI


Operatia de corectare a nasului nu trebuie sa duca la un rezultat strident, ci la unul armonios. Operatia vizeaza pastrarea caracterului nasului in armonie cu fata respectiva si prin interventia chirurgicala se urmareste eliminarea elementelor negative din arhitectura nasului. Putini banuiesc ca operatii de infrumusetare a nasului se faceau si acum 3.000 de ani. In ultima perioada insa rinoplastia, adica operatia de infrumusetare a piramidei nazale, a cunoscut progrese importante, ajungandu-se la mai multe tehnici chirurgicale. Cu alte cuvinte, chirurgia plastica te poate ajuta "sa-ti iei alt nas la purtare".

×
Subiecte în articol: nasul nasului