x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nebănuitele puteri curative ale gogoşarilor

0
03 Noi 2015 - 10:57
Gogoşarul este un soi de ardei gras (Capsicum annuum). Constituie o varietate mai puţin răspândită în lume, dar frecvent întrebuinţată în bucătăria românească, nutriţioniştii considerându-ne pe noi, românii, norocoşi pentru că în ţara noastră se cultivă gogoşari.

Gogoşarul are avantajul de a fi foarte cărnos şi zemos, având o coajă subţire şi multă pulpă. Este mai hrănitor şi mai plin de nutrienţi decât ardeiul.

El este bogat nutritiv, oferind organismului cantităţi semnificative de vitamina C, de vitamina A, de vitamina B6, de betacaroten, de vitamina K, de fosfor, de calciu, de tiamină, de acid folic, de magneziu, de cupru şi fiind o sursă foarte bună de fibre, potrivit site-ului nutritiondata.self.com. Deţine o cantitate scăzută de calorii.

Gogoşarul dulce şi alcalin poate fi folosit ca alternativă la ardeiul gras, consumat proaspăt, ca atare, sau în salate. De asemenea, el poate fi un ingredient în ciorbe, în tocăniţe, în tocături; preparat pe grătar sau la cuptor, nu în ultimul rând este unul dintre ingredientele principale în prepararea zacuştei. Chiar şi pus la murat, gogoşarul îşi păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Pe lângă proprietăţile nutritive, are şi capacitatea de a combate sau de a preveni unele afecţiuni.

Gogoşarul roşu a fost remarcat ca fiind mai eficient decât celelalte soiuri de ardei gras, în protecţia împotriva bolilor de inimă, datorită concentraţiei mari de nutrienţi. Flavonoidele pe care le conţine împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare şi a atacurilor de cord.

Celor care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol li se recomandă deseori să consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane şi cu rezultate similare este gogoşarul roşu crud, mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibilă.

Varianta roşie la culoare este de 7-10 ori mai bogată în vitamina C şi în beta-caroten (provitamina A) decât cea verde. Compuşii fenolici, în schimb, în special flavonoidele, scad pe măsură ce acesta se coace şi devine roşu, cantitatea lor fiind mai mare când gogoşarul este de culoare verde.

Prin vitamina C pe care o conţine, gogoşarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dinţilor şi gingiilor. Creşterea oaselor şi menţinerea sănătăţii pielii sunt favorizate de vitamina A, gogoşarul fiind astfel recomandat în alimentaţia copiilor. În plus, vitamina C ne protejează de infecţii şi facilitează absorbţia fierului din legume, precum şi accelerarea procesului de cicatrizare. Gogoşarul roşu conţine vitamina B2 cu rol de reparator în ţesuturi şi care ajută şi la formarea globulelor roşii.

Proprietatea cea mai de preţ cu care au fost înzestraţi gogoşarii ar putea fi considerată cea antioxidantă. Ei conţin unele substanţe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, cel de vezică, cel de plămâni, cancerul cervical şi cancerul pancreatic, www.gradinamea.ro. Din grupa carotenoidelor (compuşi antioxidanţi), predominante sunt licopenul şi betacarotenul. Mai multe studii efectuate de coreeni în ultima vreme au scos la iveală şi o legătura între consumul de gogoşari şi incidenţa cazurilor de cancer la sân.

Consumul regulat de gogoşari are un efect benefic şi în cazul unor afecţiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infecţiile la plămâni. Ca şi sucul de ardei roşu, sucul de gogoşari poate fi consumat cu încredere pentru a calma şi a vindeca durerile în gât, dar şi pentru a diminua sângerările nazale.

Gogoşarii oferă celor care îi consumă un spectru larg de vitamine şi microelemente; fiind bogaţi în fibre dietetice, proteine vegetale şi cu un conţinut redus de calorii, sunt indicaţi în orice tip de dietă de slăbire. Studii recente au arătat că gogoşarii activează procesul de încălzire a organismului şi măresc rata metabolică, ajutând astfel la arderea mai multor calorii, deci ne ajută şi să slăbim.
Citeşte mai multe despre:   gogosari,   nutrienti din gogosari,   flavonoide

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de