x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noi ajutoare pentru tulburarea bipolară

Noi ajutoare pentru tulburarea bipolară

11 Aug 2012   •   21:00
Noi ajutoare pentru tulburarea bipolară

Fiecare persoana trece prin oscilatii emotionale – sentimente de euforie urmate de ganduri de tristete. Pentru majoritatea dintre noi, aceste oscilatii emotionale sunt declansae de evenimente din viata reala: cresterea salariului sau o apreciere din partea unui superior pot fi urmate de descoperirea ca acoperisul necesita reparatii. Facem fata emotiilor, apoi ne continuam viata. Totusi, in cazul perosanelor suferinde de tulburare bipolara, oscilatiile emotionale apar din senin – iar emotiile pot fi duse la extrem, incat este aproape imposibil pentru persoana respectiva sa functioneze normal in absenta ajutorului medical, precizeaza dr Francis Marl Mondimore, conferentiar de psihiatrie si stiinte comportamentale.

Persoanele cu tulburare bipolara – un procent estimat la 1% din populatie sufera de aceasta afetiune – pot evolua de la depresie severa, la euforie sau manie accentuata. In timpul starii depresive, isi pot pierde pofta de mancare si interesul pentru activitatile normale.

In faza de manie, aproape ca explodeaza de energie. Nu pot tine pasul cu propriile ganduri, au nevoie de foarte putin somn si pot prezenta halucinatii.

Cu o generatie in urma nu existau multe tratamente pentru tulburarea bipolara. In ziua de azi, cu ajutorul unei combinatii intre medicamente si modificarea stilului de viata – cum ar fi evitarea alcoolului, beneficierea de perioade suficiente de somn si exercitiul fizic regulat – numeroase persoane reusesc sa tina aceasta afectiune sub control.

Ce puteti face daca aveti doar 5 minute?
Retrageti-va cel putin 5 minute in fiecare zi pentru a medita si a scapa de agitatia din jur. Gasiti un loc linistit. Inchideti ochii sau priviti flacara unei lumanari. Lasati-va gandurile sa pluteasca prin minte, dar nu insistati asupra lor. Daca practicati asta regulat, veti descoperi ca reusiti sa nu luati in considerare gandurile autocritice si emotiile autodistructive, indiferent de unde provin ele.

×