|
|
La copiii mai mari si chiar la adolescenti, medicul de familie trebuie sa colaboreze cu psihologul, pentru ca, pe langa parazitozele intestinale sau infectiile urinare, apar durerile abdominale cu componenta psihologica, dureri determinate de anxietate, stres scolar. La adolescenti, in spatele durerilor abdominale se pot ascunde gastrite determinate de lipsa unei diete sanatoase, in care predominante sunt produsele de tip fast-food si bauturile carbogazoase.
Pe langa gastrita, ulcer gastric si duodenal, la adult, unele dureri abdominale creeaza probleme de diagnostic. "Daca sunt insotite de diaree sau constipatie, durerile abdominale pot vorbi despre sindromul colonului iritabil. In aceste cazuri, in general, eliminarea scaunului duce la calmarea durerii", arata conf. dr. Dumitru Matei. De asemenea, la adulti apar si alte afectiuni care se manifesta prin dureri abdominale (dischinezia biliara, colecistitele litiazice sau nelitiazice, afectiunile genitale).
|
BATRANII. Dupa 50 de ani, cele mai frecvente cauze de dureri abdominale sunt ulcerele gastrice si duodenale, pancreatitele, cancerele, care se asociaza cu pierdere in greutate, cu anemie cronica. Stabilirea unui diagnostic este adesea dificila. Astfel, infarctul miocardic se poate manifesta prin dureri violente in partea superioara a abdomenului, din cauza faptului ca este iritata diafragma.
FEMEILE. Uneori, o salpingita (inflamatia trompelor uterine) sau o alta inflamatie genitala la femei se poate manifesta ca o gastrita. La femei, in spatele durerilor abdominale se ascund de cele mai multe ori afectiuni genitale. La cele varstnice, durerile de stomac pot anunta infectii urinare. O pleurezie sau o alta afectiune de la baza plamanilor poate determina si dureri cu iradiere in zona abdominala. |
Citește pe Antena3.ro