|
|
Se intampla frecvent ca victima sa fie izbita violent si sa sufere leziuni. "Acasa este bine sa-l miscam cat mai putin din pozitia initiala", ne recomanda doctorul Rodica Mihaela Ciolacu. In cazul in care victima nu raspunde la stimuli si este in stare de inconstienta, dar poate sa respire si are puls, aceeasi pozitie de siguranta o va ajuta pana la venirea ambulantei. Daca victima nu are puls, se incepe resuscitarea prin respiratie gura-la-gura sau masaj cardiac. "Leziunile nu se trateaza acasa, ne avertizeaza medicul departamentului de urgente majore, iar cel care acorda primul ajutor trebuie sa se limiteze la etapele enumerate."
Indiferent daca este sau nu constienta, victima trebuie transportata la spital pentru analize amanuntite. Trecerea curentului electric prin corp nu produce nevroze numai la nivelul tegumentului, ci si in interior. Organul cu cel mai mare risc este inima, motiv pentru care prima verificare este electrocardiograma. Leziunile interne sunt destul de reduse atunci cand avem de-a face cu un curent electric pentru uz gospodaresc. Curentul de tip industrial, de inalta tensiune, este mult mai periculos, iar efectele asupra organismului mai puternice.
| ||
Asezati-va pe o gramada de haine, pe o carte sau o bucata de lemn. Indepartati victima de sursa de curent folosind un material uscat, neconductor de electricitate, precum o coada de matura din lemn.
Citește pe Antena3.ro Pozitionati podul uneia dintre palme in centrul abdomenului, imediat deasupra ombilicului si sub coaste. Asezati cealalta mana deasupra primeia. Efectuati compresii rapide, apasand cu mainile spre interior si in sus.
|