SANATATEA BUNICULUI
Decesul partenerului de viata este un subiect sensibil. Este un subiect pe care il respingem cu toata fiinta poate si pentru ca omul dintotdeauna a vrut sa stapaneasca moartea.
MAGDA MARINCOVICI
Si exemplul cel mai concludent sunt dezbaterile asupra eutanasiei care demonstreaza aceasta dorinta. Valorile noastre fundamentale sunt mai mult materiale. Dam mai multa importanta ca altadata calitatii vietii, bunastarii materiale. Chiar progresele medicinii ne departeaza de acest subiect. Sunt cercetatori care "prezic" ca durata vietii omului ar putea atinge in viitor 120 de ani. Si totusi sa recunoastem ca sensul mortii nu s-a schimbat foarte mult si ca ea provoaca multa suferinta.
O incercare foarte dificila
Doctorul Michel Hanus, psihiatru si psihanalist, presedintele Asociatiei "Vivre son deuil" din Franta, autor al multor lucrari consacrate terapiei de ajutorare a persoanelor vaduve, recunoaste intr-un interviu ca "pierderea partenerului de viata este o incercare foarte dificila". Doctorul Hanus distinge trei faze ale doliului. La inceput, persoana traieste un soc, urmeaza faza depresiva si apoi revenirea, care, atentie!, nu marcheaza depasirea momentelor critice. In opinia doctorului Hanus, vaduvia nu se sfarseste niciodata. Este doar o intoarcere la modul de viata de dinaintea pierderii partenerului, care poate fi asociata insa cu unele complicatii. Amplitudinea complicatiilor poate fi diminuata de nepoti, copii, prieteni. Potrivit specialistului, aceasta incercare nu trebuie luata ca pe o problema personala, ci trebuie rezolvata prin sustinere din exterior. Doctorul Hanus recomanda consultarea psihologului, a medicului de familie. Rolul lor este de a oferi acestor persoane sprijinul de a continua sa traiasca sau, cand dificultatile par insurmontabile, de a le orienta catre un psihiatru.Citește pe Antena3.ro