x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe

Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe

de Mediafax    |    28 Mar 2012   •   13:36
Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe

Medicii de pe ambulante pot sa reduca considerabil numarul de infarcte si decese ale pacientilor, inainte de sosirea acestora la spital, cu ajutorul unei injectii ce contine un cocktail de glucoza, insulina si potasiu - GIP -, potrivit unui studiu prezentat in Statele Unite.

"Aceasta injectie, daca este facuta imediat, la domiciliul persoanei sau in ambulanta, in drum spre spital, si chiar inainte ca diagnosticul sa fie complet stabilit, contribuie la reducerea numarului de atacuri cardiace si scade la jumatate riscul de infarct sau de deces", in comparatie cu pacientii tratati cu un placebo, a precizat medicul Harry Selker, directorul Institutului de cercetari clinice de la Centrul medical Tufts din Boston, coordonatorul acestui studiu.

Medicul american a prezentat concluziile acestui studiu la cea de-a 61-a conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, in orasul Chicago.

Studiul a fost publicat in versiunea online a revistei Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Sindromul coronarian acut reprezinta prima cauza de deces in Statele Unite, iar acest cocktail este un tratament ieftin - costa doar 50 de dolari - si pare promitator pentru reducerea acestei rate de mortalitate", a subliniat medicul american.

Studiul este primul care a testat eficienta unei injectii cu cocktailul GIP inca de la primele semne de producere a unui infarct, fara a astepta cateva ore pana cand diagnosticul este stabilit la spital, asa cum s-a procedat in timpul unor cercetari precedente.

Pentru acest studiu clinic, cercetatorii americani au instruit personalul medical de la 33 de servicii de urgenta din 13 orase americane, pentru a administra cocktailul GIP, imediat ce au observat ca pacientul este pe punctul de a avea o criza cardiaca sau tocmai a fost victima unei astfel de crize.

Pentru acest lucru, ei efectueaza, printre altele, cate o electrocardiograma, care le permite sa detecteze infarctele sau iminenta acestora.

Studiul a fost realizat pe 911 pacienti. Jumatate dintre ei, selectionati la intamplare, au primit cate o injectie cu cocktailul GIP, iar cealalta jumatate, o injectie cu placebo.

Rezultatele au aratat ca o injectie cu GIP realizata foarte devreme reduce amploarea "daunelor" suferite de tesuturile muschiului cardiac, fara a impiedica insa producerea infarctului.

Astfel, doar 2%, in medie, din aceste tesuturi au fost distruse in cazul persoanelor tratate cu o injectie cu GIP, comparativ cu 10% in grupul tinta.

×
Subiecte în articol: infarct