x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O casă mare căt inima lor

O casă mare căt inima lor

de Ionela Gavriliu    |    18 Aug 2007   •   00:00
O casă mare căt inima lor

La Fundaţia Şcoala lui Cristi din Bărlad, copiii autişti sau cu sindrom Down sunt trataţi gratuit şi ajutaţi să se reintegreze in societate. Şcoala a devenit insă neincăpătoare faţă de numărul de cereri, iar fundaţia are nevoie de o casă mai mare pentru a putea continua.


La Fundaţia Şcoala lui Cristi din Bărlad, copiii autişti sau cu sindrom Down sunt trataţi gratuit şi ajutaţi să se reintegreze in societate. Şcoala a devenit insă neincăpătoare faţă de numărul de cereri, iar fundaţia are nevoie de o casă mai mare pentru a putea continua.


Intr-un apartament de la etajul 6 al unui bloc din Bărlad, o mănă de oameni fac minuni pentru copiii cu probleme. La Şcoala lui Cristi sau Cristi’s Outreach Program, copiii autişti invaţă prin terapia specială ABA (Applied Behaviour Analisys) cum să se imbrace, să deseneze sau să-şi exprime sentimentele. Micuţii cu sindrom Down sau care suferă de alte deficienţe de dezvoltare sunt ajutaţi, gratuit, să se descurce singuri şi să se integreze in societate. In Romănia nu există servicii de stat specializate in tratarea acestor probleme, iar alte ONG-uri care oferă terapie ABA o fac pe milioane bune de lei.


SPERANŢĂ PENTRU COPII. Fundaţia Cristi’s Outreach Program este o filială a fundaţiei americane Brent Woodall. "Ne desfăşurăm activitatea de şapte ani. Atunci nu li se dădea nici o şansă copiilor cu autism, de exemplu, dar la noi aceştia invăţau multe şi erau recuperaţi in mare măsură", spune directorul adjunct al fundaţiei, Nicoleta Ababi-Caravelea. Cu timpul, tot mai mulţi părinţi din Harghita, Timişoara, Bacău, Brăila, Constanţa, avănd copii autişti sau cu sindrom Down, au auzit de fundaţie şi au apelat la ajutorul ei. In sufrageria de la etajul 6 au ajuns să se inghesuie şi căte 12 persoane, 6 copii şi 6 terapeuţi, pentru că terapia ABA constă in lucrul unui terapeut cu căte un copil. Dar aceste condiţii afectează starea copiilor in timpul terapiei. Dacă acum căţiva ani o incăpere era suficientă pentru cei 5 copii care veneau la terapie, astăzi se lucrează prin rotaţie cu cei 15 inscrişi, iar alţi 5 sunt pe lista de aşteptare.


GREUTĂŢI. Cum un rău nu vine niciodată singur, fondurile primite din Statele Unite au inceput să fie din ce in ce mai mici pentru nevoile fundaţiei. "Am avea nevoie de un spaţiu unde să ne putem face treaba cum trebuie. De la autorităţi nu am cerut niciodată nimic. In martie, constrănşi de lipsa spaţiului, am făcut un memoriu prin care solicitam un loc mai mare. Şi astăzi mai aşteptăm răspuns", spune Caravelea. Din cauza constrăngerilor financiare, de căteva luni, Şcoala lui Cristi a fost nevoită să ceară de la părinţi suma de 20 de lei pentru rechizite. O sumă infimă, avănd in vedere că tratamentul prin terapia ABA costă la alte fundaţii care oferă acest serviciu de sute de ori mai mult. Cei opt terapeuţi de la fundaţie au fost antrenaţi in terapia ABA de către instructori americani, iar rezultatele lor cu copiii sunt remarcabile.


DĂRUIRE. Mălina este unul din motivele de măndrie ale celor care au muncit neobosit cu aceşti copii deosebiţi. "La doi anişori Mălina a inceput să se joace cu diverse jocuri şi, după multă muncă din partea terapeuţilor, a spus pentru prima oara "mama". A fost o zi de neuitat (...) Terapia ABA şi logopedia primite la fundaţie ii fac foarte bine Mălinei - este energică, ii place să se joace cu copiii, cu jocuri, să cănte, să spună poezii şi acum invaţă multe lucruri şi la grădiniţă", povesteşte experienţa ei fericită mama Mălinei. Rezultatele au fost apreciate şi de doctorii din comisia de evaluare a persoanelor cu handicap care s-au mirat de gradul deosebit de dezvoltare a micuţei cu Sindrom Down şi de IQ-ul ei, 62, cel mai mare din judeţul Vaslui in răndul copiilor şi adulţilor cu acest sindrom.


Oamenilor dedicaţi de la Şcoala lui Cristi, numele fundaţiei fiind dat de primul băieţel autist tratat cu succes, le e din ce in ce mai greu să organizeze terapiile prin muzică, prin artă, ABA. Ei ar primi cu drag căt mai mulţi copii cu probleme pe care să-i trateze gratuit, dar spaţiul impropriu ii impiedică. "Noi incercăm să ajutăm societatea, pentru că mai tărziu aceşti copii vor fi recuperaţi şi reintegraţi, fără a mai fi consideraţi in răndul persoanelor cu handicap", explică directorul adjunct al fundaţiei. Acum au şi ei nevoie de ajutorul societăţii.


Ajutaţi-i!'

Cei care au o soluţie pentru Şcoala lui Cristi sunt rugaţi să o contacteze pe Nicoleta Ababi-Caravelea la sediul fundaţiei Cristi’s Outreach Program.
  • Telefon: 0235 435 005.
  • Adresa de e-mail: nico_caravelea@yahoo.com.
  • Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul fundaţiei: www.woodallkids.org.
  • Pentru donaţii există conturi deschise la Banca Raiffeisen:
  • Titular cont Fundaţia Cristi’s Outreach
  • Cont $: RO80RZBR0000060009489045
  • Cont lei: RO48RZBR0000060009489139

CONDIŢII GRELE. La unele şedinţe de terapie ABA au ajuns să se inghesuie şi căte 12 persoane in aceeaşi cameră


×
Subiecte în articol: copii pagina de suflete fundaţiei