x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O durere de gat si sute de remedii

O durere de gat si sute de remedii

de Georgeta Licsandru    |    31 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Se spune ca o raceala netratata trece intr-o saptamana, iar una tratata - in sapte zile. Dar ce te faci daca viroza se prelungeste si este insotita si de alte fenomene neplacute - dureri in gat, raguseala? O solutie sunt remediile homeopatice, care actioneaza bland, dar eficient. "La raguseala si dureri in gat sunt posibile vreo 200 de remedii. De aceea trebuie sa stam de vorba cu pacientul pentru a vedea ce simptome are, acestea fiindu-ne de ajutor in stabilirea remediului", arata dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie.

Pentru tratarea laringitei (raguseala, dureri in gat, senzatia de uscaciune) sunt folosite mijloace de calmare a iritatiei gatului, dar si de stimulare a imunitatii organismului (vitamine, alimentatie variata, produse gemoterapice, ceaiuri variate). De asemenea, in unele cazuri este de ajutor repausul vocal.

Raguseala

Ce face insa homeopatia? Daca durerile in gat si raguseala sunt rezultatul suprasolicitarii sau traumatizarii coardelor vocale putem apela la remediul arnica. Durerilor in gat provocate de inhalarea de aer rece le vine de hac causticum. Unii pacienti se plang medicului de senzatia de zgarietura in gat, dar si de secretie nazala abundenta. Acestora li se potriveste mercurius solubilis, care dupa cateva doze inlatura durerile in gat.

"Tratamentul homeopatic trebuie stabilit in functie de cauza care a produs suferinta respectiva - umezeala, aerul uscat si rece. Pe de alta parte, trebuie sa tinem seama de constitutia pacientului. Exista persoane la care virozele, laringita, faringita recidiveaza foarte des. La acesti pacienti extrem de sensibili, tratamentul homeopatic rezolva numai simptomele acute. Ei au nevoie de un remediu de fond pentru intarirea imunitatii, care le este prescris dupa trecerea sezonului rece. La inceput de tratament, remediul homeopatic poate sa provoace o oarecare agravare, semn ca organismul incepe sa lupte. Daca am prescrie remediul de fond in sezonul rece, nu am avea de unde sa stim daca este vorba de aceasta agravare buna care inseamna inceputul vindecarii sau daca este o noua raceala, o noua infectie", precizeaza dr. Ioan Teleianu.

TUSE. Unele persoane incep sa tuseasca atunci cand intra intr-o camera supraincalzita. Cand deschid ferestrele, aerul rece le provoaca dureri in gat si le afecteaza vocea. Acestora le este indicat remediul pulsatilla, care calmeaza iritatia mucoaselor respiratorii. "In momentul in care inflamatia din laringe risca sa devina cronica, iar pacientului ii vine sa tuseasca tot timpul si are impresia ca are o secretie in fundul gatului pe care incearca sa o elimine ii recomandam calium bichromicum. Acest remediu are proprietati expectorante. Exista pacienti care ziua sunt bine, dar imediat ce merg la culcare incep sa tuseasca. Remediul pentru aceste persoane este rumex crispus", afirma dr. Ioan Teleianu.
×