x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O noua sculptura a corpului

O noua sculptura a corpului

28 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADOLESCENTULUI
Vine o vreme cand nu mai faci fata schimbarilor corpului tau. Avalansa de modificari fizice si emotionale care se produc in perioada pubertatii anunta tranzitia fetelor si a baietilor spre etapa de adult.
OANA ANTONESCU

Nu exista o varsta precisa la care apare pubertatea, ne precizeaza medicul generalist Dana Dinu. Primele semne pot aparea intre 9 si 14 ani. La fete, acestea se instaleaza cu doi ani mai devreme decat la baieti.

Fetele, mai mult decat baietii, se confrunta cu o stare de anxietate la aparitia modificarilor hormonale specifice varstei si sunt primele care apeleaza la medic pentru raspunsuri la multiplele intrebari pe care si le pun. Primul semn, care marcheaza viata fetei, este aparitia sanilor. Procesul incepe in jurul varstei de 11 ani si se termina intre 15 si 18 ani. Intre 11 si 12 ani incepe sa creasca parul pubian si axial. Dar cea mai importanta modificare este prima menstruatie, a carei aparitie, la fel ca si la celelalte semne ale dezvoltarii, este diferita pentru fiecare dintre fete. Aceasta apare de obicei la doi ani dupa ce incepe dezvoltarea sanilor. Primele cicluri menstruale pot fi mai neregulate decat restul si pot exista intarzieri cuprinse intre un an si 18 luni inainte ca ovulatia sa fie un fenomen stabil. Pe langa aceste modificari, forma corpului se schimba si ea: bazinul se mareste, bratele si picioarele cresc neuniform, dand de cele mai multe ori un aspect dizarmonic.

Nici baietii nu sunt scutiti de modificarile care sunt semnul clar al trecerii catre o noua identitate. Pieptul si umerii se dezvolta, creste parul pe fata si pe corp, organele sexuale se dezvolta si vocea se moduleaza. Cresterea in inaltime este mai rapida in perioada pubertatii, oasele devin mai tari si se schimba in proportie.

Comunicare

Adolescenta este perioada in care identitatea corporala capata contur si sexualitatea isi spune cuvantul. Tinerii se simt confuzi sau stanjeniti de multitudinea de schimbari si acumularea tensiunii psihice este o consecinta fireasca a dezvoltarii. Georgiana Ivanescu, psiholog la Spitalul Clinic de Urgenta "Elias", crede ca "este important sa te pui de acord cu tot ceea ce se intampla in corpul tau si sa afli cum relationeaza acesta cu alte corpuri". Informarea este esentiala in tot acest proces. Adolescentul se poate apara de procesul de schimbare prin negarea a ceea ce simte, condamnand orice forma de sexualitate. El poate dezvolta simptome false de boala, acuzand diverse dureri si o stare generala proasta. Refugiul in boala poate fi solutionat de catre parinti printr-o mai buna comunicare cu tinerii.

CONSULTA SPECIALISTUL. Schimbarile de comportament si de personalitate sunt normale in aceasta perioada, atata vreme cat ele nu sunt de durata si nu devin un motiv de ingrijorare. Adolescenta poate fi marcata de scaderi sau cresteri drastice in greutate, de insomnii, de consum de alcool, tutun sau droguri, scaderea randamentului la scoala, angoase, stari de tensiune si de conflict prin care isi manifesta individualitatea. Daca aceste probleme nu pot fi solutionate prin comunicare in familie, nu ezitati sa apelati la un psiholog sau la un medic.

STIATI CA
  • Fetele care fac mult sport ar putea sa nu aiba prima menstruatie pana cand nu vor inceta antrenamentele sau vor alege un sport care nu cere eforturi prea mari.
  • Fetele care au masa corpului mai mica sau mai mare decat cea normala varstei lor pot sa aiba intarzieri in aparitia menstruatiei.
  • ×