x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O suferinta cu nume savant: limfadenita mezenterica

O suferinta cu nume savant: limfadenita mezenterica

de Dr Dana Tinică    |    26 Mar 2012   •   20:01
O suferinta cu nume savant: limfadenita mezenterica

Mezenterul este foita subtire care acopera si fixeaza intestinul, permitandu-i o mobilitate limitata. In mezenter se gasesc vase de sange, nervi, ganglioni si vase limfatice, tesut gras. Desigur, suntem familiarizati cu existenta si rolul ganglionilor, aceste,, santinele' care isi maresc volumul in timpul infectiilor, dar si altor afectiuni, semn al luptei cu boala. Deseori, ii putem palpa mai ales in zona gatului, dar uneori pot fi descoperiti si in zona axilara, inghinala sau in alte locuri. Totusi, exista cateva sute de ganglioni, care sunt distribuiti in intreg organismul si inflamatia lor, chiar daca nu este intotdeauna vizibila, este prezenta. Asa se intampla si in cazul ganglionilor mezenterici, care se maresc, se inflameaza si produc episoade de durere abdominala repetate, mai ales in cazul copiilor. Investigatiile imagistice permit azi diagnosticarea cu usurinta a fenomenului, scutind copilul si familia acestuia de multe suferinte!

Uneori, durerile sunt atat de intense, incat sunt confundate cu apendicita. Alteori, chiar daca sunt moderate, se repeta, perturband viata copilului si alertand la maximum atmosfera in familie. Ele sunt insa lipsite de pericol si dispar, uneori in urma tratamentului, alteori spontan. Nu inseamna, totusi, ca o durere abdominala trebuie tratata superficial sau neglijata, pentru ca ea poate ascunde intr-adevar un eveniment important si grav. Este rolul medicului de a preciza diagnosticul si conduita terapeutica!

Limfadenita mezenterica apare mai ales la copii si adolescenti, pana in jurul varstei de 15 ani, fiind rar intalnita la adulti. Afecteaza ambele sexe, aparand totusi mai frecvent la baieti. Desi poate fi prezenta in afectiuni inflamatorii cronice sau tumorale, cel mai des cauza este o infectie, care poate fi virala, bacteriana sau parazitara, fie ca este vorba de o infectie gastro-intestinala, fie de o infectie generala.

Boala se manifesta prin episoade de durere abdominala, care pot dura mai multe zile sau saptamani. Durerea este situata de obicei in partea inferioara dreapta a abdomenului, dar poate avea si alte localizari, iar abdomenul este dureros la atingere. Durerea poate fi insotita de febra, diaree, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, stare generala de rau. In paralel sau cu cateva zile inainte, copilul poate prezenta semnele unei infectii acute respiratorii, cu durere in gat, tuse, secretii nazale abundente. Limfadenita mezenterica seamana ca simptomatologie si poate fi confundata (cel putin o data!) cu apendicita. Insa in apendicita in mod tipic (pentru ca exista si exceptii) durerea debuteaza in partea centrala a abdomenului, in jurul ombilicului, apoi se localizeaza in partea inferioara dreapta, este persistenta si se agraveaza progresiv, fiind urmata de varsaturi si rar de diaree.

Diagnosticul se pune de obicei de medicul de familie, uneori find necesar un consult chirurgical. Ganglionii mariti se pot observa cu ajutorul unei ecografii abdominale sau tomografii computerizate. Se evidentiaza mai multi ganglioni mariti, situati in zona inferioara dreapta a abdomenului, dar posibil si in alt teritoriu abdominal, cu diametrul de la cativa milimetri la un centimetru. De asemenea, medicul poate indica diferite teste pentru a determina existenta unei infectii si a preciza natura acesteia.

De multe ori simptomele cedeaza spontan, fiind nevoie doar de cateva ingrijiri. Copilul trebuie sa se odihneasca si sa fie bine hidratat. Pentru combaterea durerii se poate plasa o sticla de apa calda in zona abdomenului. Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatorii (aspirina nu se administreaza in nici un caz pana la varsta de 18 ani, deoarece poate produce o afectiune periculoasa, numita sindromul Reye) , iar uneori antibiotice.

×