x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O zi doar pentru tine

O zi doar pentru tine

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    Oana Antonescu    |    18 Mar 2008   •   00:00

Visezi de mult la o zi liniştită, numai a ta. Nu este greu să treci de la vis la realitate. Psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune îţi propune un truc.

Visezi de mult la o zi liniştită, numai a ta. Nu este greu să treci de la vis la realitate. Psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune îţi propune un truc. Sugestia este valabilă atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Căci nu este cazul de discriminare în această zonă. Programează-ţi acea zi de relaxare aşa cum ai planifica o sarcină de serviciu. Nu uita să-ţi închizi telefonul şi nici nu te gândi să te apropii de calculator. Rămâi tu cu tine însuţi/însăţi. Acordă-ţi dreptul de a petrece această zi aşa cum îţi place. Deconectează-te complet de la ritmul alert cu care te-ai obişnuit la serviciu. În această zi, nu ai de predat nici un proiect, nu trebuie să bifezi întâlnirile în agendă, nu eşti nevoit să înfrunţi jungla din trafic. Singura datorie este să scapi de stres.

 

 

 

Relaxarea începe de dimineaţă

Prima pe ordinea de zi este trezirea, care poate fi la o oră rezonabilă. Nici prea de dimineaţă, dar nici prea târziu, pentru a nu intra în criză de timp tot restul zilei. Profită de câteva momente de relaxare înainte de a te ridica din pat: poţi să te întinzi concentrându-te pe senzaţiile resimţite în tot corpul, poţi să caşti ca un prunc sau să faci câteva exerciţii de respiraţie. Poţi, de asemenea, să râzi şi chiar să fredonezi melodia preferată care tocmai se aude la radio. Pe măsură ce muzica pune stăpânire pe tine, simţi cum îţi revine pofta de viaţă. Psihologii afirmă că melodiile ritmate creează în noi o reprezentare psihică, având valoarea unui impuls către activitate. Muzica ascultată dimineaţa este asemenea unei “pastile” pentru îmbunătăţirea stării de spirit şi a capacităţii de muncă. Specialiştii recomandă dimineaţa şi aşa-numita terapie activă. Altfel spus, e bine să cânţi chiar şi în faţa oglinzii din baie. Este soluţia ideală pentru a începe ziua cu dreptul. Apoi savurează în tihnă cafeaua şi un mic dejun sănătos şi consistent.

 

 

 

 

Tot în această dimineaţă de răsfăţ, ce poate fi mai plăcut decât o baie revigorantă! Se spune că pentru popoarele nordice baia este un antidot al melancoliei, în timp ce pentru popoarele din sudul Europei baia este mai mult un ritual de purificare. Pentru tine, baia poate fi şi una, şi alta. Totul este posibil cu puţină imaginaţie: uleiuri esenţiale aromate, geluri de duş, lumânări parfumate. După ce vei ieşi din baie te vei simţi ca nou(ă).

Baia propriu-zisă poate fi urmată de o baie de aer: în curte sau pe terasă. Aici preţ de cel puţin 30 de minute stai într-un şezlong şi admiră florile, cerul sau pur şi simplu ai şansa de a te relaxa într-un halat de baie.

 

 

 

 

Ce faci după-amiază

Cel mai frecvent ea va pleca la cumpărături, iar el la fotbal. Mersul la cumpărături, un chin pentru majoritatea bărbaţilor, s-a dovedit a fi o foarte bună terapie antistres pentru femei. După o plimbare prin magazine, doamnele se simt mai bine chiar decât după o vizită la psiholog. Avantajele sunt multiple. Cumpărăturile  sunt o formă foarte eficientă de relaxare, dar totodată o formă de recompensă după o perioadă tumultuasă. Când această perioadă nu se încheie cu succes, cumpărăturile pot fi un mijloc de consolare pentru neplăcerile îndurate. Chiar dacă satisfacţia cumpărăturilor este de scurtă durată, ea se dovedeşte de un real ajutor în momentele de tristeţe şi descurajare, când femeia se simte neîmplinită pe plan afectiv sau profesional. Achiziţionarea unor obiecte, chiar şi nefolositoare, o ajută să depăşească aceste stări şi să redobândească buna dispoziţie.

Cumpărăturile te ajută, de asemenea, să câştigi mai multă încredere în propria persoană. Femeile, spre deosebire de bărbaţi, se simt mulţumite şi puternice atunci când pot cumpăra singure tot ceea ce au nevoie, au constatat psihologii. Însă acestea nu sunt singurele avantaje ale cumpărăturilor. Mersul la cumpărături stimulează creativitatea, imaginaţia, dar constituie şi o formă foarte eficientă de comunicare şi socializare, fiindcă femeile fac cumpărături împreună, vorbesc şi se sfătuiesc în problemele cu care se confruntă.

 

 

 

 

Dar psihologul recomandă celor doi să aibă şi un program comun: o partidă de tenis, o plimbare în parc, fitness, piscină. În cazul în care cei doi optează totuşi pentru un program separat este OK. Ea poate merge la cosmetică, la o prietenă, poate să stea acasă să citească proză scurtă sau poezie, să asculte muzică. El are timp să iasă cu prietenii la o bere, la o tablă, să mai adune ceva piese pentru maşină.

La reuşita acestei zile contribuie şi unu-două feluri de mâncare bine alese, servite acasă sau în oraş. Plăcerile din copilărie reprezintă un izvor de energie pentru adulţi. De aceea e bine să îţi aduci aminte de ceea ce te făcea fericit(ă) în copilărie şi să recreezi acea stare. Dacă îţi plăcea în copilărie să mănânci cremă de zahăr ars sau clătite, oferă-ţi dulcele preferat şi în această zi în care faci activităţi pentru sufletul tău.

După-amiază, şi el, şi ea au nevoie de cel puţin o jumătate de oră de repaus pentru somnul de frumuseţe.

 

 

 

O seară romantică

Seara este rezervată celor doi. Împreună pot lua o cină romantică, ascultând în surdină muzică de calitate. Una dintre cele mai bune metode de relaxare este muzica. Efectul muzicii de înlăturare a stresului şi a oboselii se datorează eliberării de endorfine sau hormonii fericirii. În timp ce asculţi muzica preferată, creierul tău eliberează endorfinele care îţi dau starea de bine. Relaxarea prin muzică depinde de gusturile fiecăruia, unora le poate reda starea de bună dispoziţie jazzul, blues-ul, unora – muzica simfonică, iar altora – chiar muzica populară.

 

 

 

Aşa-zisa “eliberare” de stres pe care ţi-o doreşti în fiecare seară poate fi realizată printr-un masaj uşor. Un masaj bine făcut, într-o ambianţă plăcută şi relaxantă, cu muzică în surdină, te scapă de tensiunea acumulată peste zi şi de durerile musculare. S-a demonstrat că masajul împiedică transmiterea durerii către creier. Astfel, senzaţia de durere este înlocuită cu cea de relaxare. În plus, asemenea muzicii, masajul contribuie la eliberarea în corp a unei cantităţi mari de endorfine.

 

 

 

DIETA. Este important pentru un cuplu să aibă obiective comune. Adoptarea unei diete face parte din aceste obiective. Cei doi trebuie să cadă de acord că o dietă echilibrată îi scuteşte de probleme de sănătate şi îi ajută să îşi menţină greutatea. Dacă ajung la un consens cu privire la ce vor mânca la micul dejun, la prânz şi la cină, atunci tensiunile emoţionale vor fi eliminate.

 

 

 

RĂSFĂŢ. După o zi stresantă, în special femeile apelează la dulciuri ca metodă de relaxare. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că putem să ne răsfăţăm din când în când şi cu o bucată de tort, şi cu un pătrăţel de ciocolată. Putem să mâncăm şi la fast-food… Dar să nu ne facem din asta un obicei zilnic, să nu mergem zilnic la fast-food, iar pătrăţelul de ciocolată să nu se transforme într-o tabletă.

 

 

 

PLIMBARE. La final de zi, nimic nu poate fi mai relaxant decât o plimbare. Obiceiul de a ieşi măcar pentru o oră la plimbarea de seară, este din ce în ce mai rar. Însă ea rămâne o bună terapie pentru un somn bun. Iar dacă facem această plimbare într-un parc, în mijlocul naturii, vom resimţi mai intens efectele ei pozitive. Aerul din pădure conţine ioni

negativi de oxigen, care au proprietăţi multiple: activează circulaţia sângelui, îmbunătăţesc respiraţia şi combat oboseala şi stresul. Fiindcă oxigenează creierul, plimbarea stimulează funcţiile tuturor organelor şi contribuie la întârzierea îmbătrânirii.

 

 

 

EXERCIŢII FIZICE. Pentru starea ta de bine, nu trebuie să excluzi exerciţiile fizice din programul unei zile perfecte. Aceasta fiindcă mişcarea nu doar că îţi menţine forma fizică, dar, totodată, stimulează eliberarea endorfinelor, substanţe chimice care acţionează ca un analgezic. O cantitate mai mare de endorfine ne eliberează de stres, ne dau o senzaţie de relaxare, ne reduce anxietatea, depresia şi ne ajută să avem un somn odihnitor. Nu trebuie decât să alegem sportul care ni se potriveşte. Gimnastică, alergare, înot, mers pe bicicletă, tenis, oricare dintre aceste sporturi este benefic la orice oră a zilei.

×
Subiecte în articol: relaxare recomandări