x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O zi vara, o zi iarna

O zi vara, o zi iarna

00 0000   •   00:00

A venit, a venit toamna... Sau poate nu. Vremea nu mai este deloc melancolica. In ultimii ani exista tendinta de a trece de la costumul de baie direct la echipamentul de schi. Cum facem fata capriciilor meteo?

Vremea tot mai nebuna din ultimul deceniu ne face sa ne intrebam daca mai exista toamna. Acum cateva saptamani eram sufocati de canicula, dupa care vremea s-a racit brusc, iar primii fulgi de zapada au incaruntit crestele Muntilor Fagaras si Parang. Pentru ca imediat dupa aceea vara sa se intoarca iarasi cu temperaturi de 30 de grade.

Toamna tihnita de altadata este pe cale de disparitie. Traim in secolul vitezei, iar vremea tine pasul cu vremurile. Pe langa stresul de zi cu zi, suntem nevoiti sa facem fata si bombardamentului factorilor de mediu. Trecerile bruste de la cald la rece, modificarile presiunii atmosferice, umiditatea solicita intens organismul, care este supus unui efort suplimentar de acomodare. Iar toate acestea se rasfrang asupra starii noastre fizice si psihice. Persoanele cardiace, reumatice, depresive si chiar cele sanatoase, dar meteosensibile au cel mai mult de suferit la schimbarea anotimpurilor. Specialistii nostri, psihologul Stefania D. Nita, medicul de boli interne Florica Naftanaila, conf. dr. Dumitru Matei si prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ne ofera solutii care ne fac viata mai usoara in aceasta perioada.

DEPRESIE DE TOAMNA

"Schimbarile de tot felul care apar toamna influenteaza starea noastra sufleteasca. In aceasta perioada acum e soare, acum e innorat, acum e cald, acum e frig. Toti acesti stimuli exteriori au impact asupra noastra. Devenim si noi fluctuanti din punct de vedere emotional: ne enervam usor, devenim mofturosi, nimic nu ne convine, nimeni nu ne intra in voie. Dificultatea de a ne adapta acestor variatii creeaza o stare de tensiune suplimentara, motiv pentru care ori suntem cu energia la un nivel ridicat si suntem eficienti, ori constatam brusc ca nu mai avem chef de nimic, nu mai vrem sa mergem la serviciu, nu mai vrem sa mergem la scoala", precizeaza psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. Un alt fenomen remarcat de psiholog este randamentul scazut pe care il avem in aceasta perioada. Surprinzator, pentru ca firesc ar trebui sa venim cu bateriile incarcate din concediu. "Din pacate, destul de putini oameni au un randament maxim la inceput de toamna. Bineinteles ca fiecare isi reia serviciul, scoala sau facultatea, dar resimtim o oarecare dificultate, care dureaza pana ne adaptam noului ritm. Iar pe langa sarcinile de serviciu, trebuie sa facem fata si fluctuatiilor vremii. In plus, apar stari de tensiune chiar si la gandul ca trebuie sa trecem iarasi la hainele groase."

Ploile de toamna, racirea vremii, zilele mai scurte si noptile mai lungi... Din punct de vedere afectiv, toti acesti factori favorizeaza starea depresiva care se instaleaza incet-incet cu nostalgie, apoi se transforma intr-o stare de melancolie, pentru ca in cele din urma sa apara deprimarea. In aceasta situatie se pot afla persoanele sensibile, predispuse la stari depresive. In cazul persoanelor care au trecut printr-o depresie si care s-au simtit bine pe perioada verii, inceputul toamnei poate provoca decompensarea tulburarii depresive.

Psihologul Stefania D. Nita ne sugereaza tuturor ca, in aceasta perioada, sa incercam pe cat posibil sa nu ne izolam si sa ramanem in contact cu trairile noastre prin intrebari de genul: "Ce simt si mai ales de ce simt acest lucru". Prin introspectie putem tine sub control starile prin care trecem. A evita sa vedem ce se intampla inseamna a prelungi tensiunea, melancolia, deprimarea. Si pe masura ce se prelungesc, ele se amplifica.

REUMATICII, ASTMATICII

Cei mai afectati din punct de vedere fizic de scaderea temperaturii si de umezeala sunt copiii, batranii si persoanele care sufera de boli cronice – reumatici, astmatici, cardiaci. Simptomele difera de la o persoana la alta si cresc in intensitate o data cu varsta, afectarea formei fizice si gravitatea bolii. Astfel, prin expunerea la frig si umezeala, pacientii cu reumatism degenerativ (artroza) se plang de exacerbari ale puseelor de durere. Modificarile osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului sa resimta perturbarile atmosferice, iar durerea sa fie mai intensa. Cele mai frecvente localizari ale artrozei sunt articulatiile coloanei vertebrale, genunchii, soldurile si unele articulatii de la nivelul degetelor mainii sau piciorului. In aceasta perioada resimt dureri si cei care au avut in trecut diverse fracturi, traumatisme.

De asemenea, toamna, aerul rece si cel uscat pot provoca intensificarea crizelor de astm bronsic. Persoanele sanatoase se adapteaza mai usor, insa astmaticii suporta mai greu schimbarile vremii. Acesti bolnavi nu trebuie sa renunte la tratament, crezand ca intensificarea simptomelor, starea de oboseala sau senzatia de lipsa de aer sunt cauzate de ineficienta medicamentelor. Nu este vorba decat despre o accentuare a simptomelor din cauza vremii.

"Temperaturile scazute asociate cu umezeala obliga organismul sa piarda mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. Cea mai frecventa patologie care insoteste temperaturile scazute este reprezentata de infectiile respiratorii", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Acesta ne atrage atentia ca, in perioada de toamna, o infectie faringiana, streptococica, netratata poate duce la aparitia reumatismului articular acut. In general, reumatismul articular acut poststreptococic este specific copilului intre 4 si 15 ani si apare la doua-trei saptamani dupa o angina nediagnosticata si netratata. Articulatiile atinse sunt cele de la genunchi, de la coate, care sunt fierbinti, dureroase si marite ca volum. In timp, dupa instalarea bolii, pot aparea complicatii, care ajung pana la insuficienta cardiaca.

CARDIACII

Factorii climatici au efecte negative si asupra sistemului circulator. Cele mai neplacute modificari au loc la variatiile presiunii atmosferice, indeosebi cand se produce o scadere a acesteia. Dr. Florica Naftanaila, medic primar boli interne la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala "Gen. dr. av. Victor Anastasiu", spune ca scaderea presiunii atmosferice atrage dupa sine o micsorare a concentratiei de oxigen din aer. Modificarea concentratiei oxigenului afecteaza mai multe aparate si sisteme, dar in principal cel cardiovascular. Nu este de mirare ca in aceste conditii multe persoane acuza dispnee (dificultate in respiratie), tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii), palpitatii, ameteli.

Dr. Florica Naftanaila precizeaza ca nu numai presiunea atmosferica are efecte negative asupra sistemului cardiovascular. "Intregul complex de factori atmosferici, precum umiditatea aerului, temperatura, curentii de aer, influenteaza buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine", precizeaza dr. Florica Naftanaila. La fel de daunatoare inimii sunt si temperaturile extreme, mult crescute in timpul verii si scazute iarna. Cardiacii acuza in aceste anotimpuri palpitatii, tahicardii si angine pectorale.

Oscilatiile importante de presiune atmosferica, umiditate sau temperatura, precum si expunerea prelungita la aceste conditii afecteaza indeosebi persoanele cu o patologie cardiaca asociata. "Hipertensivii, pacientii cu tulburari de ritm cardiac, cu arteriopatii sau valvulopatii, dar mai ales persoanele cu insuficienta cardiaca sunt cei mai afectati de conditiile meteo, putand surveni complicatii severe, precum accidentele vasculare sau infarctul miocardic", avertizeaza dr. Florica Naftanaila.

FITOTERAPIE. Efectul benefic al sunatoarei asupra bunei dispozitii, concentrarii si somnului este confirmat de numeroase cercetari. In Europa, acesta este cel mai utilizat tratament naturist impotriva starilor depresive, anxietatii, insomniei si stresului, accentuate de factorii meteorologici. In plus, organismul tolereaza foarte bine sunatoarea. Singurul dezavantaj: sunatoarea poate accelera absorbtia unor medicamente, reducandu-le eficienta. De aceea se impune consultarea specialistului inainte de inceperea tratamentului.
VITAMINE. Pentru a nu intra in sezonul rece cu un sistem imunitar scazut si cu sensibilitate crescuta la infectii, avem nevoie de un plus de vitamine. Intarirea imunitatii trebuie asigurata in primul rand printr-o cura de vitamine naturale (fructe si legume proaspete), abia apoi prin intermediul suplimentelor cu multivitamine care se gasesc in farmacii.
DIETA. "In aceasta perioada, dieta trebuie sa cuprinda carne usoara – pui, peste – si mai putine fainoase, mai putine grasimi saturate (carne de porc, smantana, margarina). Cand temperaturile vor scadea mai mult, vom putea trece la o dieta mai bogata in calorii, care sa ii ofere organismului energia necesara adaptarii la temperaturi scazute", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nici hidratarea nu trebuie uitata! Chiar daca afara termometrele nu mai trec de 30 de grade Celsius, cei 1,5-2 litri de apa pe zi nu au voie sa lipseasca din regimul nostru.
ACUPUNCTURA. In cazul varstnicilor, durerile reumatice pot fi calmate cu ajutorul acupuncturii. "In asemenea situatii facem un tratament de intretinere, pentru ca durerile revin periodic in anotimpul rece. De aceea ii chemam pe bolnavi toamna, inainte de racirea vremii", arata dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.
×